Açelya Çiçeğinin Bakımı, Oldukça sevilen bir salon bitkisi olan açelya çiçeğinin anayurdu Çin dir. Ev ofis, balkon, bahçe gibi yaşam alanlarını renklendirerek ayrı bir hava katan Bu güzel çiçek, beyaz, fuşya, pembe ve kırmızı gibi renklerde harika görünen çiçekler açar.
Gövdesi örgülü ve burgulu şekilli çeşitleri de olan açelya çiçeği, yaklaşık olarak 40-80 cm kadar uzayabilen bir çiçek türüdür ve açan çiçekleri genellikle gülü andırır. Uzun süre boyunca çiçekli olarak kalabilen bu muhteşem bitkinin bakımı oldukça kolay olması nedeniyle çok sık yetiştirilir. Güzel bir süs bitkisi olan açelya çiçeğinin sağlıklı ve güzel yetiştirmek için bazı bilgileri sahip olmak gerekir.
Açelya çiçeği için uygun saksı, gübre ve toprak nasıl olmalıdır?
Oldukça yetiştirilen bu bitki, asitli toprakları çok sever. Toprağın ph derecesi yaklaşık olarak 4.5-6.0 olmalıdır.
Bu şekilde toprakları hazır olarak satın alabilirsiniz.
Açelya çiçeğinin toprağına doğal gübre karıştırmak pek iyi olmaz. Çünkü bu durumun toprağın asidini azaltır. Bu nedenle gerçek toprak ve asitli maddelerle karışım yapılmalıdır.
Açelya çiçeği, kökleri iki tarafa da yayılan bir bitkidir Bu nedenle bu bitkinin kökleri fazla derinlere inmez. Bu durumdan dolayı açelya çiçeğinin aşırı derecede derin olmayan fakat geniş olan saksılara dikmeniz çok daha iyi olacaktır. Dikeceğiniz saksıda drenaj deliklerinin olmasına dikkat edin. Plastik saksılar yada çömlek saksılar tercih edebilisiniz.
Bu güzel süs bitkisi için en uygun saksı köklerinin fazla ısınmasına engel olan çömlek saksılardır. Bazı saksılarda toprak iyice ısınır ve bu durumda toprak mantarının oluşmasına ve bitkinin köklerinin çürümesine neden olacaktır.
Açelya çiçeği ışığı sever mi?
Direkt olarak gün ışığına maruz kalmaması gereken açelya çiçeği, gün ışığı aldığı tarafa doğru eğilebilir. Bu nedenle gün ışığı almayan tarafı belirli zamanlarda gün ışığına çevrilmelidir. Bu sayede çiçek tek bir yöne doğru eğilmemiş olur. Çiçeğinizin ışık görmeyen yerlerde çiçekli kısımlarında solma ve kararma olacağı için yetiştirirken ışık gören ortamları tercih edin.
Açelya çiçeğinin sulama işlemi nasıl yapılmalıdır?
Sulama işlemi genellikle musluk suyu tortusunun dibe çökmesi için yaklaşık bir gün dinlendirildikten sonra bitkiyi sarsmadan yapılır.
Açelya çiçeği aşırı sıcaklarda haftada iki defa üstten sulanmalıdır. Sulama işlemi yapılırken kullanılan ölçünün hep aynı düzeyde olmasına özen gösterilmeli ve saksının altında biriken su bekletilmeden dökülmelidir. Bu sayede çiçeğinizin toprağında koku ve toprak mantarları oluşmaz. Bu çiçeği sularken dikkat edilecek en önemli husus, toprak kurudukça su verilmesi olmalıdır. Toprağın kuru olup olmadığını toprağı parmağınızı bastırarak anlayabilirsiniz. Toprak eğer ıslak ise bitkinin toprağı suyu iyice almamış olduğu için sulama yapmanız önerilmez.
Açelya çiçeğine bitki besini verilmeli mi?
Bitki besinine fazla ihtiyacı olmayan açelya çiçeği, ihtiyaç olduğu taktirde ilkbahar mevsiminde bitkinin çiçekleri açtıktan sonra ayda bir defa verilebilir. Bitki besini verilirken çiçeğinin yapraklarının sağlıklı olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Eğer bitkinizin yaprakları sağlıklı durumda ise besin vermenize gerek yoktur. Fakat bitkinin çiçekleri solmuş ve yaprakları sararmış ise bu dönemde bitkinin gelişmesini ve çiçek açmasını sağlamak için satın alabileceğiniz bitki besinlerini kullanabilirsiniz.
Açelya çiçeğinin budaması nasıl yapılır?
Budama işlemi çiçeklenme dönemi bittikten sonra yapılmalıdır. Aynı zamanda bu dönemde çiçeğinizin saksısını da değiştirebilirsiniz. Fazla ve düzensiz şekilde uzayan dalları çiçeklenme dönemi bittiğinde yapabilirsiniz. Budama yaptıktan sonra çiçeğinizi güneş gören bir yerde özenle bakmalısınız. Çünkü çiçeğiniz bu dönemde güçlenip gürleşecektir.
Açelya çiçeğinin yazın uygun olmayan yerde çıkıp çiçeğin kuvvetini azaltacak olan ve çiçeğinizin şeklini olacak olan dallarını ise diplerinden hafifçe koparabilirsiniz.
Açelya çiçeği nasıl çoğaltılır?
Açelya çiçeğinin çoğaltılması tepe çeliğiyle ya da bitkilerin kökünden ayırma yöntemiyle yapılabilir.
Tepe çeliği ile çoğaltma yapılırken, en uygun mevsim ilkbahardır. İlkbahar mevsiminde yeni gelişen dalları yeteri kadar uzadığında yeşil dalların üst kısımlarından yaklaşık 8 cm uzunluğunda dal parçası kesilerek alınır ve suya koyulur. İyice çimlenip köklendikten sonra toprağı fazla ıslak olmayan uygun bir kaba dikilir.
Bitkiyi köklerinden ayırarak yapılan çoğaltma yöntemi ise, bitkinin kökünden çıkıp uzayan ince kısımları kesilerek alınıp direkt olarak küçük bir saksıya dikilmesi ile yapılabilir.
Açelya çiçeği aşı yapılabilir mi?
Muhteşem renklerde çiçek açan açelyalar çiçeklerinden bir ya da birkaç parça alarak çiçeğinizin farklı dallarını ayrı ayrı aşılama yapabilirsiniz. Bu şekilde tek bir gövde üzerinde renk renk çiçek açan açelyanız olabilir. Kalın köke sahip olan aşırı hassas olmayan yakın bir türe aşılandığı takdirde açelyanın daha güçlü gelişir.