Ayakkabı Bakımı, Ayakkabılarımızda bakımı hak ediyor tabi ki diğer şeyler gibi. Bunun en kolay uygulamasını da sizinle paylaşacağız. Önerileri dikkate alırsanız her gün birkaç dakikanızı ayırıp ayakkabınızı yeni bir şekilde tutmanız mümkündür. Evde yapacağınız küçük ayakkabı bakımları sayesinde, ayakkabınızın ömrünü uzatacak ve uzun zaman kullanmanızı sağlayacaksınız.
Ayakkabı Bakını Nasıl Olmalıdır
- Aynı ayakkabı her gün giyilmemelidir.
- Formunun bozulmaması için ayakkabı giyildikten sonra bir gün dinlendirilmelidir.
- Giymediğiniz ayakkabıyı tahta kalıplarda koruyun. Bu şekilde ayakkabı fazla nem almayacak ve çatlakların oluşumunu engelleyecektir.
- Islak ayakkabıları ısıtıcıların yanında kurutmamaya dikkat edin. Sıcağın etkisi ile derileri çatlayıp kurur.
- Süet benzeri ayakkabıların üstlerine su geçirmez sprey sıkarak koruyabilirsiniz.
- Kaliteli ayakkabı boyası kullanın, kaliteli boya ile sık sık boyayın ve badem yağı kullanarak cilalayın.
Ayakkabı Bakımı Püf Noktaları
Diş macunu ile ayakkabı bakımı: Kanvas kumaş ayakkabılarının üstünü, diş macunu sürülmüş bir bez ile silin. Silme işleminde fazla bastırmayın mümkün oldukça nazik bir biçimde silin. Sildikten sonra kuru beyaz bir bez ile kurulayın.
Karbonat ile ayakkabı bakımı: İki yemek kasığı kadar karbonatı sıcak su ile karıştırıp temiz bir bezi bu karışımla ıslatıp lekeli yerleri silebilirsiniz. İşlemi ayakkabıdaki lekeler çıkana kadar uygulayın. Lekeler çıktıktan sonra kuru ve temiz bir bez ile kurulayın.
Bulaşık deterjanıyla ayakkabı bakımı: Bir miktar suyu ısıtın ve içine 3-4 damla deterjan ekleyip karıştırın. Leke bırakmayacak bir bez yardımıyla lekeleri silin. Kullanacağınız bezler saten veya ipek tarzı parlak kumaş türünden olmamalı.
Aseton ile ayakkabı bakımı: Birkaç damla asetonu bir parça pamuk yardımıyla lekeli bölgeler üzerine sürün. Bebek pudrası ve vazelin kullanıp ayakkabıyı cilalayın. Bu şekilde ayakkabının ömrü oldukça uzayacaktır.
Silgi ile ayakkabı bakımı: Sentetik kumaşlı ayakkabıları renk bırakmayacak bir silgi ile silebilirsiniz.
Süet ayakkabılarıysa fazla zarar vermeden fırçalayın. Tozlardan temizlenmiş süet ayakkabınızı silgi yardımıyla lekeli olan kısımlarını silin.
Vazelin ile ayakkabı bakımı: Rugan ayakkabıları hafif ve kibar bir şekilde vazelin sürerek temiz bez ile silin. Bu işlem sonunda ayakkabılarınız eskisi gibi parlayıp yeni bir görünüme gelecektir.
Ayakkabı Bakımda Yapılan Hatalar
Ayakkabı ıslandığı zaman kalorifer veya soba gibi ısıtıcıların yanına kesinlikle koymayın. pek çoğumuzun yaptığı hatalardan biridir ayakkabıyı kurutmak için sobanın yanına koymak. Isıtıcıların yanında kurutulmaya bırakılan ayakkabıların derilerinde çatlamalar meydana gelecek ve zaman içinde dönüşü olmayan yırtık ve benzer tarzlarda sorunları doğuracaktır. Çamurlu ayakkabıları silerken yaptığımız yanlış ise, sert bir şekilde silmektir. Ayakkabının üstündeki çamuru temizlemek için sert darbeler ile sildiğimiz zaman üzerindeki koruma tabakasına da zarar veriyoruz. Bunun yerine hafif ıslatılmış bez yardımıyla yumuşak hareketler ile nazikçe silin.