Çim Bakımı, Bahçe ve meraların güzel bir görün sağlanması amacıyla yapılacak çim bakımı oldukça önemlidir. Bahçe düzenlemesi içerisinde uygun sulama, uygun çim tohumunun seçilimi, gübreleme ve uygun biçme teknikleri kullanılarak çim bakımı sağlanmış olur. Çim bakımının sağlanması amacıyla çim belli dönem aralığından sulama, gübreleme ve toprak yapısına uygun olarak bu çim bakımı sağlanmalıdır.
Çim Bakımı Öncesi Toprak Hazırlığı ve Çim Tohumu Seçimi
Çim tohumu dökülmeden önce kesinlikle toprak bakımı yapılmalıdır. Yapılacak toprak bakımında bölgede bulunan zararlı otlar toprak kökünden çıkartılmalı ve toprak sürülmelidir. Sürülen toprak düz bir görüntü oluşturmak amacıyla bir tırmık yardımı ile zemin iyice düzeltilmelidir. Eğer toprak organik madde bakımından zayıfsa bu durum çimin gelişmesini engeller. Böylesi bir durumda toprağa çimin gelişmesi amacıyla gübreleme işlemi yapılmalıdır. Akabinde çim tohumları metrekareye göre uygun miktarlarda ekilerek sulama işlemi gerçekleşmelidir. Çim tohumu belirli dönem ve zaman aralığında serpilmelidir. Bu zaman aralığı ise kıyı bölgelerimizde şubat ayının sonu ve mart ayının başlarıdır. Ayrıca iç bölgelerimizde ise Mart sonları ve mayıs sonu dönem aralığı uygun çimlenme zaman aralığıdır. Zamanında uygun bölge ve sıcaklık konumunda vaktinde yapılan bu işlem sayesinde çimlenme daha iyi oluştuğu bilimsel olarak açıklanmıştır. Vaktinde ekilen bu çimlenme sayesinde çim tohumlarında yanma durumu söz konusu olmayarak düzenli olarak büyümesi sağlanır.
Çim Bakımında Sulama
Çim tohumları, sürülen ve gübrelemesi tamamlanan toprağa ekildikten hemen sonra ilk can suyu işlemi başlanır. Akabinde çim ekiminin ardından üst tabaka düzenli olarak 3-4 gün aralıklarla sulanmalıdır. Buradaki amaç toprağın üst tabakasının 2-4 hafta nemli kalması sağlanarak çim filizlerinin çabucak uzamasını sağlamaktır. Yapılacak sulama işlemi sabahın ilk saatleri veya güneş battıktan sonra akşam saatlerinde yapılmalıdır. Damla sulama sistemi en uygun sulama sistemidir. Sulama miktarı buharlaşma ve hava sıcaklığı oranına bağlıdır. Böylelikle sulama ekimin ilk başlarında yapıldıktan sonra çimler filizlenince en fazla 1 haftada bir sulanmalıdır. Böylelikle çimler de kuruma veya sararma durumu söz konusu olmaz.
Çim Bakımında Biçme İşlemi
Çim tohumları filizlenip uzadıktan sonra ilk biçme oldukça önemlidir. Hatalı yapılacak bir biçme işlemi sonunda köklerin kuruması veya çimlerin sararma durumu söz konusudur. İlk biçme işlemi çimler 7-9 cm uzadıktan sonra yapılmalıdır. 4-5 cm lik bir uzama da yapılan ilk biçme köklerin kurumasına neden olabilir. Bu nedenle ilk çim biçmede çim 7-9 cm uzunluğa gelince 5-6 cm lik düzeyde makas veya bir çim biçme makinesiyle yapılır. Çim biçildikten sonra sulama işlemi yapılmalıdır. Akabinde tekrardan uzayan çimler 7-9 cm uzunluğa geldiği takdirde 3-4 cm indirilmelidir.
Çim Bakımında Gübreleme Zamanı
Bir kısım dış etkenlerden kaynaklı olarak zamanla çim kökleri, ışık, renk, çim hastalıkları gibi nedenlerden dolayı zamanla çim kendisine lazım olan enerjili alamaz böylesi durumlarda tekrardan toprağa yardımcı organik maddeler serpilmelidir. Gübre içerisinde yer alan organik maddeler sayesinde çim tekrardan kendi ihtiyacı olan besinleri alarak kök ve filiz bölgelerinde tekrardan güçlenme durumu söz konusu olacaktır. Bu husus itibariyle eğer çimde sararma ve seyrelme durumu söz konusu ise uygun oranlarda gübreleme işlemi kesinlikle geciktirilmeden yapılmalıdır.
Çim Bakımında Yabancı Otlarla Mücadele
Bahçelere güzel bir görüntü oluşturan çimlerin zamanla arasında istenmeyen otlar bitecektir. Bu yabancı otlar nedeniyle çim yeterince ışık, su ve organik madde topraktan alamayacaktır. Bu hususla zararlı otlardan kurtulmak amacıyla yabancı otlardan kurtulmak amacıyla 2-4 D.Amin yabancı ot ilaçları kullanılmalı ve mümkünse bu yabancı otlar çim arasından kökünden sökülerek bu yabancı otlar ile mücadele edilmiş olur.