Engelli bakımı ve rehabilitasyon, engelli olmak demek, yeti yitimi olarak da tanımlanan yani yetenek bozukluğu ve fonksiyonel engellilik durumudur. Bu durumda olan birey yapması gereken bazı aktivitelerini ve bazı yaşamsal fonksiyonlarını yalnız başına yerine getiremez. Engelliler ile ilgili bir diğer husus ise toplumumuzda engellileri rahatsız edici kimi zaman incitici kelimeler kullanılarak; örneğin özürlü, sakat, eksikli gibi kavramlarla tanımlanmaktadırlar. Özellikle toplumumuzda engelli kişilere karşı gerek kaba isimler kullanılarak gerekse onların toplum içerisindeki önceliklerini görmeyerek engellilere karşı yanlış tutumlar sergilenmektedir.
Toplumumuzda bir çok hafif engelli veya ağır engelli olan birey vardır. Ağır engelli bireyler hayatlarını tek başlarına devam ettiremezken, hafif engelli olan kişiler ise kendi başlarına bir çok işlerini yapabilirler. Engelli olma durumu üç kısıma ayrılır. Bunlar:
- Fiziksel engel
- Zihinsel engel
- Fizyolojik engel
Bunların arasında en ağır olanı ise zihinsel engelli olan kısımdır. Zihinsel engelli olan kimseler kendi başlarına bir çok temel ihtiyaçlarını karşılayamaz ve mutlaka birilerinin yardımına ihtiyaç duyar. Fizyolojik ve fiziksel engelli olan kimseler ise çoğu ihtiyaçlarını kendileri yapabilmektedir.
Engelli bakımı
Bireylerin toplum içerisinde mümkün olduğu kadar başkalarına bağımlı kalmadan yaşayabilmesini sağlamak, sosyal bir devlet anlayışıdır. Engelli bireyler özür derecesine göre günlük yaşamlarında birtakım zorluklarla karşılaşmakta ve başkalarının desteğine ihtiyaç duymaktadır. Bu kapsamda kendi ihtiyaçlarını karşılayamayan ve başkalarının yardımına ihtiyaç duyan engelli bireylerin desteklenmesini amaçlayan bakım hizmetleri burada önemli bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.
Günümüzde engelli bakımı ve rehabilitasyon bir meslek olarak üniversitelerde okutulmakta ve toplumun bu konudaki ihtiyacı genel anlamda karşılanmaktadır. Engelli bireyler için çoğu ilimizde rehabilitasyon merkezleri bulunmaktadır. Rehabilitasyon merkezlerinde engelli olan bireyler eğitilmekte ve temel ihtiyaçlarını kendileri karşılayabilmeleri için bazı teknikler ve uygulamalar ile onlara alışkanlık kazandırılmaya çalışılmaktadır. Özellikle rehabilitasyon merkezlerinde hizmet veren kişiler bu alanda profesyonel, engelli bireyin hakkında geniş bilgiye sahip, tecrübeli, duyarlı ve yardım sever kimselerdir.
Engelli bakım teknikeri
Engelli bakım teknikeri almış olduğu eğitim ile engelliler hakkında bazı bilgi ve yöntemleri kullanarak engelli olan bireyi hayata tutundurmak onu kaygılarından ve sıkıntılarından uzaklaştırmak ve engelli bireyin kendisiyle barışmasını sağlayarak onlara destek veren kimselerdir.
Bakım hizmetleri engelli olan kimseye evde ya da kurumda profesyonel destek sağlanarak yapılmaktadır. Bu hizmeti veren kişiler özellikle engelli konusunda eğitim almış ve engelli bireyin ihtiyaçlarını bilen, tedavide destek hizmetleri sunabilecek, sevecen, sabırlı ve hoşgörülü kimseler tarafından yapılmaktadır.
Engelli bakımı rehabilitasyon teknikerleri birçok sağlık merkezlerinde, kreşlerde, huzur evlerinde, bakım evlerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, çeşitli kurum ve kuruluşlarda engelli bireyler için destek hizmeti yaparak engelli bireyleri topluma kazandırmaktadır.
Toplum olarak bizlerde engelli kimselere karşı duyarlı olmalı, onları yalnızlığa itmemeli, bizlerde elimizden geldiği kadar onlara yardımcı olarak engelli bireyleri topluma kazandırmalıyız. Şunu unutmayalım bizlerde her birimiz bir engelli adayı sayılırız.