{ "title": "1 Aylık Bebek Bakımı", "image": "https://www.bakimlar.com/images/1-aylik-bebek-bakimi.jpg", "date": "21.01.2024 06:23:08", "author": "dudu yıldız", "article": [ { "article": "Bir aylık bebek bakımı, ilk adım olarak, doğum gerçekleştikten sonra doktor 24 saat geçmeden bebeği genel bir muayeneden geçirir. Bu muayene esnasında özellikle bebeğin ağırlığına, kafa çevresinin ölçüsüne, boy ölçüsüne, kalp sesleri ile soluk alıp verişine ve iç organlarının dışarıdan elle muayenesi yapılıp; olması gereken reflekslerini, kalça çıkıklığının olup olmadığını; el, ayak, kol, bacak gibi organlarını ve göbek kordonunu kontrol eder.

Birinci ayda bebeğin beslenmesi

Bebeğin birinci ayda mutlaka anne sütünü alması gerekir. Çünkü anne sütü ilk altı ay boyunca bebek için en önemli besin kaynağıdır. Bebeğin sağlıklı gelişmesi, zekâsının gelişimi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için bu ayda temel besin anne sütüdür. Anneler mutlaka bu aylarda bebeklerini emzirerek beslemelidir. Burada önemli olan bir diğer husus ise annenin rahat olup doğru bir şekilde bebeğini emzirmesi gerekir. Doğru bir emzirme pozisyonu için şunlara dikkat etmek gerekir.

Bebeğin rahat olması önemlidir. Bunun için altının kuru olması ve bebeği bunaltacak kadar üzerinin giydirilmemesi gerekir.

Anne ve bebek mümkün olduğunca emzirme sırasında yalnız kalmalı. Çünkü kalabalık ortam olduğu zaman anne ve bebek birbirlerine konsantre olamazlar.

Bebeği doğru pozisyonda emzirmeli bunun için anne rahat bir pozisyonda oturmalı gerekirse kolunun altına bir yastık alarak destek sağlamalı ve bebeği göğsüne yaklaştırmalı ve bebek emerken göğsünün siyah kısmını tamamen ağzına almasını sağlamalıdır.

Bebeğiniz huzursuz ise önce onu rahatlatmaya çalışın ve sakinleştiren.

Bebeğinizi emzirirken onunla göz teması kurun ve elleriniz ile onu okşayın veya ona dokunan. Bebekler sadece anne sütüne değil anne sevgisine de ihtiyaç duyarlar.

Bebeğinizi emzirdikten sonra mutlaka bebeğinizin gazını almayı unutmayın. Bunun için yavaşça başını omuzunuza yaslayıp kucağınıza dik bir şekilde alın. Sırtını aşağıdan yukarıya doğru hafif hafif sıvazlayın ve sonrasında bebeğinizin geğirme şeklinde gazını çıkarmasını bekleyin.

Gün geçtikçe bebeğinizin emmesinde değişiklikler olabilir. İlk zamanlar sık sık aralarla emerken zamanla uzun aralar verek emmeye devam edebilir ya da tam tersi emmesi sıklaşabilir. Bu sütünüzden kaynaklandığı düşüncesi ile sizi telaşlandırmasın. Bebeğinizi ne kadar çok emzirirseniz sütünüz o kadar çok salgılanacaktır. Bebeğin iştahı arttığı için de sık emmeye başlamış olabilir. Bu dönemlerde genelde anneler sütüm yetmiyor düşüncesiyle mamaya başlarlar ve bunun sonucunda bebek tamamen emmeyi bırakabilir. Anne de mamaya güvendiği için sütü azalmaya başlayabilir. Fakat bebeğe mama vermeyi tercih etmemeli, sabırla bebeği sürekli emzirmelidir.

Bebeğin göbek kordonu bakımı nasıl yapılır?

Bebeğinizdeki kalan göbek kordonu kimi bebekte birkaç gün içinde düşerken kimisinde ise 10-13 gün içerisinde düşebilir. Bu bölgenin temizliğine ve kuruluğuna dikkat ederek göbek kordonunun daha hızlı düşmesini sağlayabilirsiniz. Bu bölgenin enfeksiyon kapmaması için dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Bunlar şunlardır:
Bebeği bezlerken göbek kordonunun dışarıda kalarak hava alması sağlamalıdır.

Göbek kordonunu batikon ile silerek mikrop kapmasını önlemelidir.

Göbek çevresinde şişme, kızarma ya da kanama olursa doktora başvurmalıdır.

Bebeğin göbek kordonu düşene kadar banyo yaptırılmamalı ya da o bölgeyi ıslatmamaya dikkat etmeli.

Bebeği banyo yaptırmak

Bebeğinizi banyo yaptırmak onu rahatlatacaktır. Özellikle yaz günlerinde sıcaktan bebeğiniz bunalabilir. Banyo yaptırmak onu rahatlatır ve güzel bir uyku uyumasını sağlar. Banyo yapmaktan hoşlanmayan bebekler için ise en az haftada iki defa banyo yaptırabilirsiniz. Burada banyo yaptırırken dikkat etmeniz gereken husus bebeğinizi yıkarken suyu ve köpüğü yutkunmasını önleyecek pozisyonda, başı yukarıda olacak şekilde yıkamak gerekir. Banyo yaptırırken anne gayet sakin olmalı paniklemeden bebeğini başını yukarıda tutacak şekilde kavramalı ve dikkatli bir şekilde banyosunu yaptırmalıdır. Banyo yaptırmadan önce anne suyun sıcaklığını tenine değdirerek ısısını ayarlamalıdır.

Birinci ayda yapılması gereken doktor kontrolleri
" } ] }