{ "title": "Bebek Göbek Bakımı", "image": "https://www.bakimlar.com/images/bebek-gobek-bakimi.jpg", "date": "19.01.2024 08:44:32", "author": "Elife Güçlü", "article": [ { "article": "Bebeğin göbek bakımı, ilk bir hafta önem gerektiren bir bakımdır. Anne karnında iken bebeklerin beslenmelerini sağlayan boru şeklinde uzun ince yapıya sahip olan bu beslenme aracına kordon bağı denilir. Doğumdan hemen sonra bu kordon kesilir ve anne ile bebeğin fiziksel bağı kopar. Bebeğin göbeğinde 3-4 cm'lik bir kordon kalıntısı kalır ve doktorlar bu bölgeye maşa ya da kıskaç şeklinde bir alet koyarlar.

Göbek bağı kopması, her bebeğe göre değişiklik göstermekle birlikte ortalama bir hafta ya da on günlük bir süre zarfında kopar. Doktor önerisiyle bebeğin göbek bölgesine damlatmak için ilaç alınır ve kopma işlemine kadar bu ilaç kullanılır. Amaç o bölgenin mikrop kapmasını engellemek ve göbek bağının çabuk düşmesini sağlamaktır. Ilk üç gün bebeğin banyo yapması önerilmemektedir. Üç günden sonra yıkanan bebeğe, yıkama sırasında özenle ve dikkatle dokunulmalı, ilk yıkamada göbek bölgesine çok su değmemelidir. Bu bölgeye kurulama yaparken de çok dokunulmamalıdır. Verilen ilaç günde 3-5 kez pansuman şeklinde sürekli kullanılmalıdır.

Bez değişiminde de göbek bölgesine dikkat etmek gerekir. Zaten yeni teknoloji gelişimleriyle birlikte, göbek bağı oyuntulu bebek bezi çeşitleri bulunmaktadır. Bu kadar hassasiyetin sebebi, göbek bağının kendiliğinden kopması gerektiği içindir. Tabi ki uygulanan kıskaçla ve kullanılan ilaçla göbek bağı koparılmaya çalışılmaktadır. Fakat bu işlem asla çekerek koparma ya da yanlışlıkla bir kıyafete takılarak koparılma olmamalıdır. Bu bebek sağlığı için tehlikeli olabilir.

Göbek bağı koptuktan sonra, doktor gerek görürse göbek bölgesi ara ara ilaçlanmaya devam edilebilir. Artık korkacak bişey de kalmamıştır fakat hassasiyet bebekler için devam etmektedir. Bunun dışında çok nadiren bebeklerin göbek deliğinde ya da etrafında şişlik olmaktadır. Bu da göbek fıtığı veya başka bir hastalığın habercisi olabilir. Bu yüzden her beklenmeyen durum, çocuk doktoruna iletilmelidir.
" } ] }