{ "title": "Canlı Çiçek Bakımı", "image": "https://www.bakimlar.com/images/canli-cicek-bakimi.jpg", "date": "21.01.2024 09:37:46", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Canlı çiçek bakımı, çiçeklerin uzun ömürlü olmasına yardımcı olur. Çiçekler evleri, işyerlerini renklendiren, ruhumuzu dinlendiren bitkilerdir. Bazen saksılarda, bazen vazolarda bakılan canlı çiçeklere gereken özeni göstermeli, bakımlarını doğru şekilde yapmalıyız. Uzun ömürlü olmaları için çiçek bakımını yaz ve kış döneminde ihtiyaçlarına uygun şekilde yapmalıyız.

Yazın canlı çiçek bakımı nasıl yapılmalı?

Saksı çiçekleri için yaz dönemi budamaya en uygun süreçtir. Uzamış çiçekleri dilediğiniz gibi budayabilirsiniz. Dilerseniz çiçekleri budayarak, istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. Budanan dalların hava sirkülasyonu önlemek amacıyla, kesilen yerlere macun, mum gibi malzemeler kullanılarak kapatılmalıdır. Yaz geldiğinde hızla büyüyen saksı çiçeklerinin isterseniz saksı değişimini de yapabilirsiniz. Bu çiçeklerin hızla büyümesini sağlar, ayrıca bozulmalara mâni olur. Saksı değişimi sırasında çiçeğin köklerine zarar verilmemeli ve toprağın kaliteli olmasına özen gösterilmelidir. Yeni saksının diğerinden bir boy büyük olması yeterli olur. Eğer aynı saksıyı kullanacaksanız, saksıyı mutlaka iyice temizlemelisiniz. Altında delik bulunan suyun çıkmasını sağlayan saksılar kullanılmalıdır. Saksı değişimi yapacağınız canlı çiçeklerin gelişmiş olmasına da dikkat ediniz.

Kışın canlı çiçek bakımı nasıl yapılmalı?

Kış soğuk hava ve ısının değişken olması nedeniyle bitkilerin en fazla etkilendiği bir mevsimdir. Bu yüzden canlı çiçeklerinizi tuttuğunuz ortamın ısısını sabit tutacak önlemler almalısınız. İşyerinizdeki çiçekler içinde geceleri ısıtıcı kullanmalısınız. Özellikle nazik çiçeklerde buna dikkat etmelisiniz. Kışın ortamın daha fazla havalandırıldığı düşünülerek, çiçeklerin pencere önüne konulmaması gerekir. Çünkü canlı çiçeklerin hepsi hava akımından, cereyandan olumsuz etkilenir. Ayrıca sulama için çeşmeden soğuk su kullanmayı tercih etmeyin. Canlı çiçeklerde üşür. Bu nedenle oda sıcaklığında su kullanmaya dikkat edin. Kışın en önemli etken çiçeklerin soğuktan korunmasıdır.

Canlı çiçek bakımında dikkat edilmesi gerekenler

Çiçeklerin su ihtiyacını, sulama isteğini parmağınızla test edebilirsiniz. Saksıdaki toprağa 2 cm'ye kadar parmağınızı batırın. Bu şekilde toprağın nemini anlayabilirsiniz. Bunu yaparsanız, sulama sırasında çiçeğinize ne kadar su vereceğinizi anlayabilirsiniz. Ayrıca çiçeklerinizi cereyandan korursanız, sararmasına engel olursunuz.

Canlı çiçeklere verilecek suyun kalitesi de önemlidir. Kaliteli ve kireçsiz su kullandığınız takdirde, toprakta bakteri oluşumuna engel olur, mevcut bakterileri azaltırsınız. Bu sayede çiçeklerin ömrü de uzatılır.

Kışın kapalı yerde olan ya da yazın açıkta kalan çiçeklerin yaprakları tozlanacağı için, bir sünger yardımıyla yaprakları temizlemeniz gerekir. Böylece yaprakların gözenekleri her zaman açık kalır. Belli aralıklarla da çiçeğin saksını poşetle kapatıp toprağın zarar görmesi engellenip, tazyikli olmayan suyla yıkanmalıdır. Ancak bunu yaparken çiçeklere dikkat etmelisiniz. Çiçeklerin dökülmemesi için, çiçeksiz dönemde bunu yapmalısınız.

Canlı çiçek bakımında ilaçlama

Böceklenmiş, bitlenmiş, üzerinde pamukçuk oluşmuş çiçekler diğerlerinden ayrılmalıdır. Bu çiçekleri uzak bir yerde ilaçlamalısınız. Bunu yaparken eldiven takmalı, gerekirse maske kullanmalısınız. Bunu herkesten uzakta yapmalısınız. Çiçekler düzeldikten sonra diğerleriyle aynı yere alabilirsiniz.

Canlı çiçek bakımında yaşanacak sorunlar
Canlı çiçek bakımında saksı ve saksı altlığı, gübre, sulama kovası, kaliteli karışım olarak hazırlanan toprak, bahçe makası, sprey, çiçeklerin hastalıklarında kullanılan ilaç ve vitaminlere ihtiyaç duyulur. Bu malzemeleriniz tam olursa canlı çiçek bakımında zorluk çekmezsiniz.

Vazodaki canlı çiçek bakımında neler yapılmalı?

Vazoda bakılacak çiçekleri öncelikle taze olarak almalısınız. Çiçekleri vazoya koyarken, alttaki yapraklarını temizlemelisiniz. Bunun dışında çiçekleri vazoya koyarken, alt saplarını 2 cm uzunluğunda kesin. Bu sayede çiçekler suyu daha iyi çekecektir. Yazın vazoya koyacağınız su soğuk, kışında oda sıcaklığında olmalı. Aldığınız çiçekler arajman şeklinde hazırlandıysa, süngerine biraz su koyarak uzun ömürlü olmalarını sağlayabilirsiniz. Canlı çiçekleri her zaman hava akımı olmayan, fazla güneş almayan yere yerleştirin. Eğer bahçenizden çiçekleri toplayacaksanız, sabahın erken saatlerinde toplamayı tercih edin. Bu şekilde çiçekler daha uzun dayanır.
" } ] }