{ "title": "Doğum Öncesi Bakım", "image": "https://www.bakimlar.com/images/Dogum-Oncesi-Bakim-67.jpg", "date": "21.01.2024 18:52:34", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "Doğum öncesi bakım, gebelik ve doğum, bir kadının yaşadığı en önemli iki deneyimdir. Bu çok güzel, ama bir o kadar da zor deneyimi yaşayan anne adaylarının yardımına, onlara çok yakın birileri veya kadın doğum uzmanları koşmaktadır. Bu dönemde gerçekleştirilen düzenli takipler mutlu bir anne, sağlıklı bir bebek ve güvenli bir gelecek için büyük önem taşımaktadır. Her ne kadar hamilelik fizyolojik bir olay ise de gebeliklerin %5-20'sinde anne ve bebeğin sağlığını tehdit eden patolojik bir durum ile karşılaşılmaktadır.

Doğum öncesi bakımın amacı; hastanın daha evvel geçirmiş olduğu bir hastalığın erken tanısı kadar, sağlıklı bir hamilelik sırasında ortaya çıkabilecek bir hastalığında zamanın da teşhis edilmesidir.

Hamile kalmayı planlayan bir kadının daha hamile kalmadan doktora başvurması ve tıbbi bir değerlendirmenin yapılması en ideal olanıdır. İlk ziyaretin amacı; anne ve cenin için söz konusu olan tüm risk faktörlerinin belirlenmesidir. Annenin önceki gebelikleri hakkında bilgi, geçirilmiş bir hastalık ve operasyonlar, ilaç alerjisi, ailesinde önemli hastalıklar olup olmadığı, sakat doğumlar olup olmadığı araştırılıp, sorulmaktadır.

Hamilelik sırasında doktora gitme sıklığı ne olmalıdır

Doğum öncesi bakım, hamile bir kadın doktorunu; 0-32'inci haftalar arasında 4 haftada bir, 32-36. Haftalar arası 2 haftada bir, 36. Haftadan doğuma kadar haftada bir olacak şekilde ziyaret etmelidir. Her muayenede kilo takibi, kan basıncı, karnın büyüme oranına bakılmalıdır. İlave olarak bebek kalp sesleri dinlenmeli, idrarda glikoz ve proteine bakılmalıdır. Son bulgular daha önceki test sonuçları ile karşılaştırılıp bir değerlendirme yapılmalıdır.

Hamilelikte yapılan laboratuvar testleri

Yapılan testler hamileliğin mümkün olduğunca erken dönemlerinde yapılmalı ve 24 -36'ıncı haftalarda en az bir kere ideali iki kez tekrarlanmalıdır. İlk muayenede tam kan sayımı, kan şekeri, kan grubu yapılması gerekir. Bazı bölgelerde VDRL ve tüberküloz için tüberkülin deri testi, rutin idrar analizi ve idrar kültürü istenmelidir. Normal genetik bozuklukların ve kromozom anomalilerinin taranması amacı ile hamileliğin 16 -18'inci haftaları arasında tüm hamilelerde tripple test 3'lü test önerilmektedir. Hamilelik şekeri riski olan hastalar için 24. Haftada 50 gram oral glukoz tolerans testi 50 gram OCTT yapılması gerekir. Hepatit rahatsızlıkları son yıllarda bir artış göstermesi sebebi ile HBSA'nın araştırılması hasta için yararlı olmaktadır.

Hamilelik boyunca annenin takibi

Doğum öncesi bakım anne adayının sağlığı ve fetal gelişim için çok önemlidir. Aynı zamanda hamilelik boyunca sürekli değerlendirilmesi gerekir. Annenin kilosu gebelik boyunca 10-12 kilo alınması uygundur. Zayıf kadınların biraz daha fazla kilo alması gerekirken kilolu bayanların yalnızca 6 veya 9 kilo almaları yeterli görülmektedir. Kan basıncı ve tansiyon normalde gebeliğin ikinci yarısında erken dönemlere göre düşme gösterir. Karnın büyümesi ise her muayene sırasında mutlaka kontrol edilmelidir. Bebek kalp sesleri hamileliğin 10 ve 12. Haftalarında küçük doppler cihazları ile duyulmaktadır. Fetal kalp ritim ve hız bozukluklarında hamilelik yaşına bağlı olarak ultrasonografi, fetal ekokardioğrafi ve aynı zamanda fetal kalp hızı monitorizasyonu NST yaparak bu tür anomaliler değerlendirilmelidir.

" } ] }