{ "title": "Fesleğen Bakımı", "image": "https://www.bakimlar.com/images/feslegen-bakimi.jpg", "date": "19.01.2024 07:18:11", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Fesleğen Bakımı, Fesleğen bitkisi, bakımı oldukça kolay, iç ve dış mekanlarda yaygın yetiştirilen, mutfaklarda da oldukça kullanılan bir bitki çeşididir. Bu bitki genellikle müthiş bir aromaya sahip olan yaprakları için yetiştirilir. Oldukça hoş bir kokuya sahip olan fesleğen, taze veya kurutulmuş olarak birçok yemek ve salatalarda tercih edilebilir. Saksıda ya da dış mekanlarda fesleğen bitkisini yetiştirmek istiyorsanız bu bitkinin neye ihtiyacı olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Aksi durumda bitkininiz kısa sürede kuruyabilir.

Ekim: Fesleğen bitkisi saksılara ve konteynerların içine dikilebilen ve gayette hoş görünen bir bitkidir. Fesleğen, doğal bir sivrisinek ve sinek kovan bir bitkidir. Bu nedenle evlerin bahçelerine, balkonlara ve teraslara ekilerek hem oldukça güzel kokusundan faydalanabilir hem de sivrisineklerden korunabilirsiniz.

Işık: Işığı oldukça seven fesleğenin sağlıklı yetişmesini için bol miktarda güneş alan noktaları tercih etmelisiniz. Bu durumda bitkiniz oldukça sağlıklı büyüyecektir. Harika kokusu olan bu bitkinin günde en az dört saat güneşe ihtiyaç vardır.

Toprak: Fesleğen bitkisini yetiştirirken karşılaşabileceğiniz en büyük sorun mantardır. Bu nedenle seçeceğiniz toprak oldukça önem taşımaktadır. Fesleğenin toprağı kompost tekniği ile hazırlanmış olan toprağı doğal humusla karıştırarak hazırlanmalıdır. Bu şekilde toprak daha zengin hale gelir. Aşırı derecede suya ihtiyacı olmayan bu bitkinin toprağının bu nedenle gevşek ve geçirgen olması ve dikilecek saksıda drenaj deliğinin bulunması oldukça önemlidir. Toprağa malçlama yapmak şart değildir ancak istenilirse yapılabilir.

Sulama: Rüzgâr ve soğuğu sevmeyen fesleğen bitkisi, aşırı derecede suya ihtiyaç duymayan bir bitkidir ve haftada bir defa sulanması yeterli olur. Yaz mevsiminde aşırı sıcakların olduğu dönemlerde ise sulamanın haftada iki kere yapılması bitkinin kurumasını önler. Fesleğenin yapraklarında sararma görülüyorsa bu durumun bitkinizi fazla sulandığını anlamına geldiğini unutmayın ve fesleğene yapraklarından değil de bitkinin dibinden su verin.

Fesleğen nasıl çoğaltılabilir?

Fesleğen bitkisinin kök çelikleri Yaz mevsiminde bir makas yardımı ile kesilerek alındıktan sonra suyun içerisinde konulur ve yaklaşık 7 gün sonra çillenerek köklenmeye başlar. Bu şekilde bitkinizi çoğaltabilir ve birçok bitki ile de oldukça uyum sağlayan fesleğeni farklı bitkilerle de birlikte ekebilirsiniz.

Fesleğen yetiştirmenin püf noktaları nelerdir?
" } ] }