{ "title": "Gloster Kanarya Bakımı", "image": "https://www.bakimlar.com/images/gloster-kanarya-bakimi.jpg", "date": "20.01.2024 08:22:05", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Gloster Kanarya Bakımı, Evcil bir kuş türü olan glaster kanarya oldukça kıymetli bir evcil kuş türüdür. Kanarya severler tarafından üretilerek, severek bakımı yapılan bu kuşun sesi kulağa hoş gelen bir özelliğe sahiptir. Bu kuş türünün beslenmesi, bakımı ve temizliği düzenli olarak yapılmadığı takdirde kolaylıkla hastalandıkları çoklukla görülen bir durumdur. Bu husus itibariyle bu kanarya türünün haftalık yemek planı ve aylara göre bakımı düzenli olarak yapılmalıdır.

Gloster Kanarya Beslenmesi: bu kuş türü kafese alışkın evcil bir kuş türü olması hasebi ile dışarı ayak uyduramaz ve doğal yaşamda varlığını devam ettiremez. Bu nedenle bu kanaryaların haftalık düzenli olarak besinleri verilmelidir. Bu kuş türü beslenirken temiz su kafesten eksik edilmemelidir. Gloster kanarya diğer kanarya türlerinin aksine, meyve, meyve kabuğu, mama, yeşillik ve süpürge tohumu ile beslenmektedir. Bu kuş türünün hazımsızlık durumu ortadan kaldırmak amacıyla belli dönemlerde süpürge tohumuna az miktarda zeytinyağı veya sıvı yağ eklendiği takdirde sindirim olayı kolaylaşacaktır. Gloster kanarya beslenmesi yapılırken eksi ve acı içerikli sebze ve meyveler verilmemelidir. Acı sebze ve meyveler hayvanın mide kaslarını yormakta ve yanma hissi nedeniyle kusma gibi durumlar geçirerek, kanaryanın rahatsızlanmasına neden olmaktadır. Bu hususla her gün ayrı meyve ve sebzeler verilmeli, bununla birlikte kafesteki suyu 1 haftada bir değiştirilmelidir.

Gloster Kanarya Bakımında Yıkma ve Tırnak Kesimi İşlemi: Gloster Kanarya kafese tutunurken, tırnağının uzaması halinde uygun şekilde kesilmelidir. Yapılacak bu tırnak kesiminde kuş havaya doğru tutularak sinirlerin kesilmemesine dikkat edilmelidir. Hakeza tırnak kesilirse kılcallar kesildiği takdirde hayvan kan kaybından dolayı ölebilir veya ciddi şekilde rahatsızlanması söz konusu olur. Bu nedenle bu kesimde uzayan kesim 1-3 cm gibi bir aralıkta kesilmelidir. Böylelikle kafes içerisinde tutunmayı rahatlıkla sağlayacaktır. Gloster kanarya türlerinde tırnak uzunluğu, bakımı yapan kişinin el veya başka bir bölgesinin kesmesine neden olur. Gloster Kanarya türü 2-4 haftalık zaman aralığıyla yıkanma işlemi yapılmalıdır. Yapılacak bu yıkama işleminde bir banyo tası içine alınan hayvan ılık bir su ile ıslatılarak silinir. Böylelikle kanaryanın vücudunda oluşan ter ve toz yapılarından arınarak kafes içerisinde rahat hareket eder. Banyo işleminin ardından kuş bir havlu yardımı ile iyice kurulanmalıdır.

Gloster Kanarya Kafes Bakımı: Gloster kanarya türü hastalanmaya meyilli naif bir kuş türüdür. Hastalığın oluşmasında en önemli husus, kuşun yaşamını sürdüğü kafes bölgesidir. Kuş türü kafes içerisinde dışkısından dolayı kötü koku yayılımı ve bakteri türemesi söz konusu olur. Bu bakterilerin çoğalmasıyla birlikte kuş rahatlıkla hastalanabilir. Bu nedenle kuşun yaşam alanı olan kafes 5-6 günde bir temizlenmelidir. Böylelikle kuş hastalıklarına yakalanma olasılığı azalacaktır. Gloster kanarya kafesinde yem ve su belirli bir yükseklikte olmalıdır ve haftalık su değişmesi yapılarak kafes bakımı yapılmalıdır.

Gloster Kanarya Veteriner Kontrolü: bu kuş türü naif bir mizaca sahip olması nedeniyle rahatlıkla hastalık geçirebilir. Bu nedenle kuşun sürekli gözleri kapalı olması, titremesi halinde konu Uzman veterinere bildirilmelidir. Hakeza kanaryanın hiçbir rahatsızlığı olmaması halinde dahi 1 yılda bir veteriner kontrolüne götürülmelidir. Gloster kuş türünün rahatsızlanması halinde konu Uzman veterinere bildirilerek uygun görülecek ilaç ve vitamin takviyeleri eksiksiz olarak yapılmalıdır.
" } ] }