{ "title": "Guzmanya Çiçeği Bakımı", "image": "https://www.bakimlar.com/images/guzmanya-cicegi-bakimi.jpg", "date": "19.01.2024 13:56:54", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Guzmanya çiçeği bakımı, görüntüsü itibariyle değişik değişik olan guzmanya bitkisi özen gerektiren bakım ister. Özellikle de bu bitkinin yetiştirilmesinde toprak ve saksı seçimi, çoğaltılması, budanması gibi konular hakkında bilgi sahibi olunması çiçeğinin yetiştirilmesi hakkında daha sağlıklı sonuç alınmasını sağlar. Muhteşem güzelliğiyle büyüleyen guzmanya çiçeğinin yapısı itibariyle yapraklarının uzun ve çok narin olması, sadece bir çiçeğinin olması oldukça ilgi çekicidir. Çiçeğinin bakımı ve yetiştirilmesi kolay olan çiçekleri arasındayken; sadece bilinmesi gereken önemli noktalar ile çok güzel guzmanya çiçeği yetiştirilebilir.

Guzmanya çiçeğinin güneş ilişkisi

Guzmanya çiçeği bitkisinin bakımı olarak öncelikle direkt olarak güneş ışığına maruz kalmaması oldukça önemlidir. Güneşe aldığı yöne doğru eğilim gösterebilirken; güneş almayan yönü belirli aralıklarla gün ışığına çevrilmelidir. Aşırı güneşte maruz kalan bitkilerin yapraklarında solmalar meydana gelebilir. Gün içerisinde bir saat güneş ışığı alması yeterli olur.

Guzmanya çiçeği sulaması

Bu çiçeği dikildikten sonra yeterli kadar beslenemediğinden dolayı yapraklarının çürümesi ya da tabanlarında bulunan köklerde kuruma, yaprak uçlarında sararma gibi problemlere sebep olabilir. Guzmanya bitkisi yaz aylarında haftada 2 kez sulanmalıdır. Kışın ise bu süre haftada bir kez kök kısmından yapılarak uygulanmalıdır. Yazın guzmanya bitkisinin sulanmasında ise haftanın 2 günü tercih edilerek; gerekli günlerin takibi aksatılmadan yapılmalıdır. Ayrıca guzmanya bitkisine verilen su miktarının sürekli aynı olması önemlidir. Akşam sulanmış ise sabah kalkıldığında saksının dibinde bulunan biriken su dökülebilir. Guzmanya çiçeği bitkisinin yeterli sulanması toprağında oluşabilecek kötü oluşumların ve haşaratların oluşması engellenir. Burada en önemli unsur bitkinin toprağı kurudukça su verilmesidir. Toprağın kuruluğunu toprağa dokunarak anlamamız gerekir. Toprağa parmağımızı batırarak ıslak olduğunu anlayabiliriz. Islak ise guzmanya bitkisine su verilmemesi gerekir.

Guzmanyanın rüzgâr ilişkisi

Guzmanya bitkisinin hassas olması nedeniyle çiçek ve çiçeğin rüzgâr akımı olmayan yerlerde muhafaza edilmesi gerekir. Çiçeğini rüzgâr salladığı zaman sapında oynamalar meydana gelir ve bu da kökünün hava almasına neden olduğu için çiçeğin ömrünün kısa olmasına sebep olur. Rüzgârda kala çiçeklerinin yapraklarında çürümeler ve sararmalara neden olabilir. Ayrıca guzmanya çiçeği bitkisinin pencere ve kapı kenarı gibi rüzgâra maruz olabilecek yerlerden mutlaka uzak tutulması gerekir.

Guzmanya çiçeği budaması

Çiçeğinin bakımı yapılırken yaprakları kuruduktan sonra bitkinin tekrar yapraklarının çıkması için budama yapılır. Bitkinin tekrar yapraklarını yenilenmesi beklenir. Yaprakların kesici bir makas gibi aletle kesilerek yeniden şekil verilmesi sağlanır. Budama sonrası hava almaması için kesilen yere soğuk silikon, mum ya da yakıcı olmayan yapıştırıcı ile hava alması engellenir. Böylelikle tekrar yaprak çıkarması hızlandırılır.

Guzmanya çiçeğinin toprak ve saksı değişimi

Guzmanya çiçeğinin bitkisi bakımı toprağının değişimi oldukça önemlidir. Yılda en az bir kere bahar geldiği zaman havalandırılmasının yapılması gerekir. Toprak değiştirirken dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise değiştirmek istenilen çiçeğin saksısının daha büyük saksı ile değiştirilmesi konusudur. Ayrıca çiçek de bulunan değiştirme işleminde çiçeğin fazla oynatılmadan diğer saksı içerisinde konularak havalandırılmış toprağın ilave edilmesi gerekir.

Guzmanya bitkisi vitamini

Çiçeğe vitamin kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bu bitki sağlıklı ise vitamin kullanılması gerekmez. Guzmanyanın çiçekleri solmuş, budaması yapılmış ise bu dönemde bitkinin gerekli vitaminleri alması için uygun vitaminler verilmesi gerekir. Standart ölçüleri olan bitki için üretilen ilaçlardan ayda bir guzmanya çiçeğine verilerek daha güçlü ve sağlıklı büyümesi sağlanır.

Guzmanya çiçeğinin toprak özelliği

Bu bitki için yeterli kalite vitamin düzeyi yüksek olan topraklar alınması bitki için oldukça önemlidir. Kalitesiz topraklarda hastalıklar ve mantarlar oluşurken; solucan, sinek, yapışkan gibi pamuksu hastalıklar bitkiye zarar verir. Bu oluşumlardan bitkinin korunması için ilaçlar yapılarak yaprak ve kök kısımlarının oluşan hastalıklardan korunması sağlanır.

Guzmanya çiçeğinin çoğaltılması

Guzmanya bitkisinin çoğaltılması kökte oluşan yeni filizin kökten ayrılmasıyla meydana gelir. Bitkinin köklerinde bulunan filiz küçük bir saksıya dikilerek yeni çiçek dikilir. Bitkinin hava almaması için toprakla kapatılmalı üzeri iyice bastırılmalıdır. Böylece guzmanya bitkisinin yanından filizlenen kökten yeni çiçek elde edilmiş olur. Guzmanya bitkisi itina ve özen gerektiren bitkiler arasında yer alırken; görünümü ile oldukça muhteşem bir görüntü elde edilir. Ayrıca özenle yetiştirilen guzmanya bitkisini sevdiklerinize hediye edip onları özel hissettirebilirsiniz.
" } ] }