{ "title": "Hercai Menekşe Bakımı", "image": "https://www.bakimlar.com/images/hercai-menekse-bakimi.jpg", "date": "21.01.2024 07:20:52", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Hercai menekşe bakımı, hercai menekşeler pek çoğumuzun parklarda, bahçelerde gördüğü yabancı olmayan rengarenk çiçeklerdir. Doğal olanları sarı renkte olsa da kültürlerinde mor, beyaz, mavi, koyu kırmızı gibi renklerde, düz ve çizgili olanlarına, çiçekleri lekeli olanlarına rastlayabiliriz. Çevresine renk cümbüşü sunan hercai menekşeleri evinizde de bakabilirsiniz. Avrupa'dan dünyaya yayılan bu çiçekler en fazla 20 cm boyuna ulaşabilir. Hafif etkili hoş kokusuyla, yazın serin bölgelerde çiçeklenir. Hercai menekşe farklı büyüklükte, her biri iki değişik renk içeren beş taç yaprağı bulunan balkon çiçeğidir. Kalp şeklinde ve yumuşak yaprakları vardır. Eğer ekolojik istekleri yerine getirilirse, evinizi bahar havasına adapte edecek hercai menekşeleri kolayca yetiştirebilirsiniz.

Hercai menekşe bakımı nasıl olmalı?

Toprak isteği: Bitki en sağlıklı gelişimi humus açısından zengin olan, gübrelemesi iyi yapılmış, hafif killi olan ya da kumlu topraklara ekilmelidir. Bakımı kolay olarak kabul edilen hercai menekşelere biraz ilgi gösterirseniz gelişimi harika olur. İçine funda yaprağı ilave edilmiş ve yarı geçirgen olan topraklarda daha verimli çiçeklenme olur. Tohumla üretilen çiçekler, yaz sonunda Ağustos Eylül ayları gibi ekilmelidir. Alınan bu fideler sonradan başka saksılara dağıtılabilir. Çok yıllık bir bitki olduğundan, her yıl çiçekleri ekmek zorunda kalmazsınız. Her sene güçlenerek yetişir. Bulunduğu yere uyum sağlarsa, bakıma daha az ihtiyaç duyar. Siz unutsanız bile bahar geldiğinde yeniden yeşerir ve çiçeklenmeye başlar. Toprağı nemli olursa, yaz ve kış yeşil hercai menekşeleriniz olabilir. Hercai menekşeleri sümüklü böceklerden korumalısınız. Çünkü bu zararlılarından dolayı çiçeğiniz küsebilir. Gerekirse ilaçlama yapılabilir.

Su ve ışık isteği: Fazla su isteği olmayan bir bitkidir. Ancak toprağının kurutulmaması gerekir. Sulama toprağı kurumaya yüz tuttuğunda yapılmalıdır. Çok nazlı bir çiçek değildir. Zaten kentlerde park ve bahçelere, alanlara dikilmesi de bu yüzdendir. Görünüşü narin bir hava verse de biraz dikkatle hercai menekşe yetiştirilebilir. Kısmen gölge olan ya da daha çok sabah güneşi alan yerlere saksıların yerleştirilmesi yeterlidir. Bulunduğu ortamı adeta süsleyen bu çiçekleri pencere önüne, balkonlara koyabilirsiniz.

Çiçeklenme ve İklim isteği: Don olmayan bölgelere saksılarınızı serinde bile tutabilirsiniz. Çünkü hercai menekşe soğuğa dayanıklı bir bitkidir. Sıcak bölgelerde yarı gölge alanlarda bakılabilir. İlkbaharda fidelerin toprağa dikilmesiyle birlikte, hızla gelişmeye başlar. Renkleri iç açıcıdır. Sarıdan başlayarak, mor, mavi, kırmızı gibi renklerde, ikili kombinasyonlardaki çiçekleri baharın gelişini müjdeler.

Tohum ekimi ve çimlenme: Hercai menekşe yıl içinde 3 dönemde ekilebilir. Soğukta geliştiğinden, menekşeleri ektiğiniz dönem gelişiminde önemlidir. Bu yüzden hercai menekşeleri ağır kışı bulunmayan bölgelerde sonbahar sonuna doğru ekmek gerekir. Bitkinin kök gelişimi 10-13 derecede daha iyi olur. Hava sıcaklığı 20-21 derece olursa, tohumlar 8-10 gün içinde çimlenmeye başlar. Isının fazla olması tohumların çimlenmesini geciktirir. Yer seçimi olmayan, az bakımla güzel çiçekleri olan hercai menekşeler kök gelişiminden sonra hızla gelişmeye başlar.
" } ] }