{ "title": "Karanfil Bakımı", "image": "https://www.bakimlar.com/images/karanfil-bakimi.jpg", "date": "20.01.2024 01:42:54", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "karanfil bakımı, Karanfil birinden güzel renkli ve mis kokulu bir süs bitkisidir. Balkonlarımızda evlerimizin içerisinde veya bahçelerimizde yetiştirdiğimiz karanfillerin bakımı oldukça önemlidir. Karanfillerin bakımında dikkat edilmesi gereken hususların başında saksı değişimi gelmektedir. İlk bahar ve son bahar aylarında karanfilleri bulunduğu saksıdan çıkartıp daha geniş bir saksıya yerleştirmek gerekmektedir. Saksı değişimi sırasında mutlaka toprağını havalandırıp bir miktar yeni toprak eklemek gerekir. Balkonlarınız da yetiştirdiğiniz karanfillerin bakımını yapmak oldukça kolaydır. Üstelik hem görüntüsü insanın içini açar hem de mis gibi kokusu insanın ruhunu dinlendirir. Karanfil bakımı yaparken kuruyan çiçekleri ve yaprakları toplamanız gerekmektedir bu karanfillerin ömrünü uzatacaktır.

Karanfil ne sıklıkta sulanmalıdır? Karanfil farklı renk tonlarında ve çok çiçek veren bir bitki olmasından dolayı çok farklı mineral istekleri vardır. Sıvı besin takviyeleri kullanmak karan fil bakımı için güzel bir bakım metodudur. Karanfil bakımında sulama işlemi oldukça önemlidir. Sulama yaparken mutlaka toprak nemi kontrol edilmelidir. Toprak çok nemli veya ıslak ise sulama işlemini bir müddet geciktirmek gerekir. Eğer Toprak kurumaya yüz tutmuş ise sulamak gerekir. Karanfil güneşi seven bir bitki olduğu için günde en az 3 saat güneş alan bir ortamda tutulmalıdır bu da karanfilin diğer çiçeklere göre çok daha fazla su istediğini gösterir bu yüzden karanfil toprağının dibini sık sık kontrol etmeniz gerekmektedir. Karanfil yetiştirdiğiniz saksının mutlaka dibinde delikler olmalı ve suladığınız da su saksının dibinden mutlaka sızmalı. Aksi taktirde su saksının dibinde birikir ve karanfilin köklerinde çürümeler görülür.

Karanfil nasıl toprak ve ışık ister? Karanfil humuslu topraklarda daha güzel çiçek açmaktadır. Özellikle vitamin ve mineral değeri yüksek bir toprak seçmek karanfil için çok doğru bir seçim olacaktır. Karanfil bakımında en önemli faktörler arasında güneş ışığı yer almaktadır. Özellikle sabah saatlerinde karanfiliniz en az 3 saat güneş ışığında durmalıdır. Çünkü bitkiler sabah saatlerinde daha fazla büyüme göstermektedirler. Fakat karanfil öğlen saatlerinde 4-5 saat güneş ışığında kaldığı taktirde çiçeklerinin erken solmasına sebep olmaktadır. Özellikle yaz döneminde karanfili ölen güneş ışığından alıp gölge bir yere koymanızda yarar vardır. Daha önce de belirttiğimiz gibi karanfil güneşi seven ve sık su isteyen bir bitkidir. Fakat yaz aylarında bu durum biraz değişim göstermektedir.
" } ] }