{ "title": "Keçi Bakımı", "image": "https://www.bakimlar.com/images/Keci-Bakimi-55.jpg", "date": "21.01.2024 00:32:41", "author": "Hüseyin erkut", "article": [ { "article": "Keçi Bakımı, Keçi sürüsününün sağlığı, süt verimi, doğurganlığı ve devamlılığı için düzenli olarak çeşitli bakımların yapılması gerekir. Bu temel bakımlarla ilgili bilgileri aşağıda bulacaksınız.

Keçilerde Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır?

Hava şartlarının uygun olduğu zamanlarda dışarda gezen keçilerin tırnakları yürürken aşınır. Tırnaktaki bu aşınma, olması gerektiği kadar olur, vücut fazla aşınmaya karşı yeni tırnak üretecek şekilde dizayn edilmiştir. Ancak soğuk kış aylarında içeride kalan keçilerin tırnakları uzar. Uzayan tırnak şekil bozukluğuna ve yürümede sıkıntıya sebep olur. Tırnakları keserken kullanılacak olan makasın veya bıçağın keskin olmasına dikkat edilmelidir. Dokunun derinliklerine inmeden, sert yerler kesilir, ön kısmı törpülenip yuvarlak kesilir. Oluşabilecek yaralanmalar da hemen dezenfekte edilmelidir.

Keçilerde Boynuz Kesme

Sürünün içerisinde agresif davranış gösteren keçilerin sebep olabileceği olumsuz sonuçların önüne geçebilmek için boynuzlar kesilir. Şartlar elveriyorsa, keçinin hareket kabiliyetini sınırlayan bir kapan kullanılmalıdır. Sağdan ve soldan oval bir şekilde keçiyi çevreleyen kapan, keçinin ani hareketlerini engelleyerek güvenli bir kesime ortam oluşturur. Sütlü keçilerde boynuz kesme işlemi doğumdan sonra en geç bir hafta içinde yapılmalıdır. Kesme işlemi korlaştırılmış keskin bir demir ile yapılabilir. Kesildikten sonra uç kısmı bir masat ile törpülenmelidir.

Sütlü Keçilerde Meme Bakımı Nasıl Yapılır?

Süt sağarken hijyenik süt elde etmek için ve bol miktarda alabilmek için meme bakımı önemlidir. Sağmadan önce memeler nemli bir bez ile silinirse sağım esnasında süte karışması muhtemel renk ve koku değiştiren maddeler engellenmiş olur. Uçlardaki çatlakları engellemek için sağma gresleri kullanılmalıdır.

Keçilerde Kırkma

Tekelerde istenmeye kokuları gidermek, sütlülerde sütün temizliği ve hepsinde yazın ferahlık vermek için kılları kesilir.

Keçilerde Eneme (Kısırlaştırma)

Tekelerde kokuyu önleme ve ette daha fazla verim için yumurtaları bükülür veya bağlanır. Sürünün sağlıklı bir şekilde devamını sağlamak için periyodik olarak keçi bakımı aksatılmamalı, gelişim sürecinde ayrıca koruyucu iğneleri yapılmalıdır.

" } ] }