{ "title": "Kışın Arı Bakımı", "image": "https://www.bakimlar.com/images/kisin-ari-bakimi.jpg", "date": "20.01.2024 12:37:42", "author": "Merve TOK", "article": [ { "article": "Kışın arı bakımı, yaz döneminde bile zor ve zahmetli olan arı bakımı, kış döneminde daha fazla uğraş ve emek gerektirir. Belli bir ısının altında yaşamaları mümkün olmadığı gibi, yemek ihtiyaçlarını karşılayamazlar. Bahar-yaz aylarında çiçeklerden topladıkları polenlerden bal yaparken aynı zamanda kendi yiyecek ihtiyaçlarını da karşılarlar. Kış aylarında yiyecek ihtiyaçlarını karşılamak bakıcıya düşer.

Kovan bakımı, arı için önemlidir. Haftada bir havalandırılması, sulandırılmış şeker ve su verilmesi gerekmektedir. Aç kaldıkları takdirde birbirlerini öldürebilirler veya ana arı ile kovanı terkedebilirler. Kayıp vermemek için aç bırakmamak bakımlarını düzenli yapmak çok önemlidir. Arı yetiştirebilmek bilgi isteyen bir iştir. Bu konuda kurs, seminer ve veteriner desteği alınabilir. Her kovanda tek ana arı bulunur. Diğerleri işçi arılar olarak adlandırılır. Dişi arı, döllenen ve kovanı bir arada tutmak ile görevlidir. Bu görevinden dolayı halk arasında ana arı diye adlandırılır. Diğer arılar işçi arılar olarak bilinmektedir. Bu arıların görevleri polen toplamak, larva ve ana arının yemek ihtiyaçlarını karşılamaktır. Kış döneminde iklim şartları, bulundukları bölgenin bitki örtüsü elverişli olmadığından işçi arıların görevlerini yetiştirici üstlenir.

Arıların beslenmesinde, çok hassas olunmalıdır. Ek gıda vererek arıların hayatta kalması mümkündür. Bunlar sıvı halde toz şeker, bal mumu, toplanmış polenlerle karşılanabilir. Kovandaki arı sayısına göre verilen gıda miktarı ayarlanır. Düzenli yemlemenin yanı sıra, kovanın temizliği de çok önemlidir. Çeşitli hastalıklardan korumak için kovan yenilmesi yapılabilir. Her ne kadar eğitim alınmış olsa da mutlaka bir arı bilimci ya da veteriner yardımı alınmalıdır.

Kış aylarında kovanlar, yağıştan korunmalıdır. Islanan kovanlarda çeşitli haşereler üreyebilir. Bunların önlenmesi için kovanlarda belirli zamanlarda ilaçlama yapılabilir. Kovanların içi mutlaka kuru olmalıdır. Arılar belli bir ısı altında ve ıslak yerlerde yaşayamazlar. Soğuk havalardan korumak için kovanlar birbirine daha yakın muhafaza edilebilir. Ayrıca ahşap kovanların üzerine su geçirmez branda veya naylon gibi yağıştan koruyucu önlem alınabilir.

Arı bakımında, kovanların dışarıdan korunması kadar içeriden korunması da önemlidir. Ana arı kontrolü düzenli yapılmalıdır. Kovandaki işçi arıları ana arı bir arada tutar ve yönetir. Yeni bir ana arı doğumu durumunda, oluşan yeni ana arı ayrı kovana konulmalıdır. Bir kovanda tek ana arı bulunmalıdır. Yeni ana arının kovanı daha sık kontrol edilmelidir. Titiz bir bakım gerektiğini unutmamak gerekir. Yeni kovanın düzen alması uzun sürebilir. Yeni ana arının sağlıklı olup olmadığı kontrolü, kovan temizliği, yeterli yiyecek olup olmadığını mutlaka kontrol etmek gerekir. İşçi arıların aç bırakılmaması kadar kovanın kapı aralığı da önemlidir. Bu kısım yaz aylarında olduğu gibi tamamen açık değildir. Arıların oksijen ihtiyaçlarını karşılayacak kadar aralık bırakılır. Isı seviyesi arıların yaşamı için çok önemlidir.

Arıların yiyecek ihtiyaçları kadar korunmaya da ihtiyaçları vardır. Dış etkenlere karşı önlem almak ve korumak gerekir. Yaban arıları bal arılarını öldürebilir. Doğal yaşamda olan bal arıları ise kış aylarında yiyecek ihtiyaçlarını karşılamak için yakınında olan kovanları istila etmeye çalışabilir.
" } ] }