{ "title": "Palyatif Bakım", "image": "https://www.bakimlar.com/images/palyatif-bakim.jpg", "date": "20.01.2024 12:11:10", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Palyatif bakım, hastaların yaşamını tehdit eden çeşitli hastalıklardan dolayı oluşan ağrı ve diğer sorunlarını, hasta yakınlarının yaşam kalitesinin düzeltilmesini, ruhsal, fiziksel ve psikososyal sorunlarının erken dönemde tespit edilmesini, bunların değerlendirmesinin yapılarak, bunları önleme ya da giderme amacını taşıyan bir yaklaşımdır. Özellikle yaşamı tehdit eden hastalıkları bulunan hastaların bakımını ele alır. Palyatif bakım hastaların ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini yükselten bir yaklaşımdır.

Hastalardan gereken bilgiler alınarak ve fiziki muayene yapılarak, hastayı rahatsız eden belirtilerin kaynağını araştırmadan, belirtilere neden olan etkeni tedavi etmeden, oluşan belirtilerin azaltılmasını, gerekirse bunların yok edilmesini palyatif bakım hedefler. Yani palyatif bakım ekibindekiler hastanın nefes darlığı çekmesini, nefes alma sırasında acı çekmesini değerlendirirken bunun akciğer kanseri, zatürre gibi hastalıklardan kaynaklandığını dikkate almazlar. Sadece hastayı rahatsız eden bu belirtinin azaltılmasını ya da yok edilmesini sağlamaya çalışırlar. Hastadan bu belirtilerin giderilmesini sağlayacak bilgiler alınarak, tıbbi testler yapılmadan sadece belirtilerin ortadan kaldırılması amaçlanır. Hastalığın tedavisi olmasa bile, palyatif bakım ekibi aynı çalışmaları yaparak, hastaların yakınmalarını azaltmaya, yok etmeye çalışır.

Özellikle kanser hastalarında palyatif bakım oldukça iyi sonuçlar vermektedir. Hastaya uygulanan kanser tedavileri başarı sağlayamazsa, kanserin ilerleyişi durdurulamaz hale gelirse, palyatif bakım devreye girebilir. Burada amaç hastanın yaşam kalitesinin yükseltilmesidir. Kanserin tedavi edilmesi burada önemini yitirir, hastanın yaşamına aynı koşullarda devam etmesine çalışılır. Ancak hastaların bu bakıma alınması sadece ağrı ve sorunların azaltılması içindir. Kanser için yapılacak tıbbi tedaviler hala bulunuyorsa, bunlara da devam edilir. Kanserin tedavisi uzun bir süreci kapsaması nedeniyle, palyatif bakım hastalara rahat bir yaşam olanağı sağlar.

Palyatif tedavi nasıl yapılır?

Özellikle ileri aşamadaki kanser hastalarında uygulanan palyatif tedavi ağrı ve belirtilerin azaltılması için uygulanır. İlk aşamada uygulanan palyatif tedavi kanserin ilerlemesini frenleme amacıyla uygulanır. Bunlar kanser tedavilerine benzerdir. Palyatif radyasyon tedavisi özellikle kanserin durdurulamadığı hallerde tümörün küçülmesini sağlayabilir. Bununla vücuttaki ağrı ve işlevler üzerinde olumlu etkiler ortaya çıkar. Palyatif ameliyat ise çok nadir uygulanır. Bazı hallerde kanamanın durdurulması, tümörün küçültülmesi, tıkanıklığın açılması için gerekli olabilir. Bu durumlarda laparoskopik girişim ya da minimal girişimle ameliyat tercihi yapılır.

Palyatif bakım hangi sorunların tedavi edilmesini sağlar?

Kanserlerin ileri aşamasında hastaların en az üçte ikisinde ağrı sorunu bulunur. Ayrıca her dört kanser hastasının birisi klinik depresyon içindedir. Ağrıların geçmesi için ilaç kullanımı yeterli olabilir. Fakat hastalar yan etkilerden, bağımlı olmaktan, ilaçların zararlı etkilerinden çekinebilir, ağrı kesici ilaç kullanımından kaçınabilir. Fakat ağrısı olanlar kişiler bağımlı olmaz, ortaya çıkan yan etkiler genellikle geçici olur. Ağrının kontrol edilmesi palyatif bakımın bir parçasıdır. Kullanılacak ilaçlar hastaya özel tercih edilebilir. Hastalarda depresyon etkisi varsa, yaşamdan zevk almalarına engel olur. Hastalar mevcut hastalıkları içinde başka bir hastalıkla da uğraşırlar. Palyatif bakım ekibi hastalara bu konuda iyi bir destek verir.
" } ] }