{ "title": "Yenidoğan Bebek Bakımı", "image": "https://www.bakimlar.com/images/Yenidogan-Bebek-Bakimi-13.png", "date": "20.01.2024 01:48:22", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Yenidoğan bebek bakımı; özellikle ilk defa anne olanları tedirgin edebilir. Ancak doğanın öyle bir düzeni vardır ki tüm annelere yardımcı olmaktadır. Anneler içgüdülerinin yardımı ile yenidoğan döneminde bebekleri ile uyum içinde bir dönem geçirirler. Hastanede doğumun heyecanını yaşayan anneler bebeği ile eve gittiği ilk gün heyecanı duyar. Heyecanın ne demek olduğunu anlar. Bugüne kadar bebek bakımı yapmasa da bebeğin altını değiştirmemiş olsa da kendisine bir şeyler yardım etmektedir. Bu sebeple yeni anne olanlar önce kendine güvenmeli ve oldukça rahat olmalıdırlar. Bunu başaracaklarına inansınlar, bebeklerinin onlara ihtiyacı olduğunu mutlaka unutmasınlar.

Yenidoğan bebekte göbek bağı bakımı nasıl yapılır?

Yenidoğan bebek bakımında önemli birkaç nokta bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi göbek bağı bakımıdır. Anne karnında bebekle anne arasındaki iletişimi sağlayan göbek bağı, doğumdan sonra göbeğin 2-3 santim üzerinden klempe edilerek kesilir. Bebek doğduğunda nefes almaya başladığı zaman, akciğerlerine oksijen girmeye başlar ve damarlar kapanır. Bu durumda göbek bağının fonksiyonu da böylece bitmiş olur. Göbek bağı her bebekte farklı zamanda düşmektedir. Genellikle 5-15 gün içinde düşmüş olur. Ancak bugünlerin dışında düşmesi ve göbek bakımının yapılmaması durumunda enfeksiyon riski meydana gelmektedir. Anneler göbek bağı düşünceye kadar her gün %70 alkol solüsyonu ile 1-2 defa pansuman yapılmalıdır. Göbek bağı daha sonra açık bırakılmalıdır. Üzeri gazlı bez ya da başka bir şey ile kapatılırsa enfeksiyon riski yükselmektedir. Pomat ve pudra kullanımından da kaçınılması gerekir. Alkolün fazla kullanılması ise göbek bağını sertleştirir ve düşmesini geciktirmektedir. Yenidoğan bebeklerde düzgün göbek bağı bakımı yapılırsa henüz göbek bağı düşmese de banyo yaptırılabilir.

Yenidoğan bebeklerde cilt bakımı nasıl yapılır?

Cildi oldukça hassas olan yeni doğan bebeklerin bakım ihtiyacı oldukça fazladır. Bebeğin cildi her zaman kuru olmalı ve temiz tutulmalıdır. Beslenme ve uyku sonrasında altı değiştirilmelidir. Alt bezleri ıslaklığı anında emen, cildine zarar vermeyecek şekilde olmalıdır. Bu dönem poposu ılık su ve pamukla temizlenmelidir. Eğer ıslak mendil kullanacaksanız, kokusuz ve hassas ciltler için üretilenler tercih edilmelidir. Bebeğin banyo yaptırılması ise ılık suyun içinde 3-4 günde bir yapılmalıdır. Ayrıca el, ayak ve yüzünü nemli pamukla devamlı silin. Bebeğiniz ilk kez kakasını yaptığında yani doğumun hemen ardından, bezi mekonyum ile pislendiğinde bebeğinizi mutlaka yıkamalısınız. Çünkü cildi kirlenecektir. Bunun dışında bebeğinizin cildinde kullanacağınız ürünleri bebekler için üretilmiş olanlardan tercih etmelisiniz.

Yenidoğan bebek bakımında dikkat edilmesi gereken konular

Yenidoğan bebek bakımında bebeğinizin başını her zaman desteklemelisiniz. Henüz boyun kasları gelişmediğinden zor durumda kalmayın. Bebeğinizi doğumdan sonra hemen emzirmeye başlayın. Her acıktığında, bebeğinizi emzirmeyi alışkanlık hale getirmelisiniz. Bu hem göğüslerinize sütün gelmesini sağlayacak hem de bebeğinizin ilk ağız sütünü almasını sağlayacaktır. Bu bebeğinizin sonraki gelişimine katkı sağlayacak, onun hastalıklardan bile korunmasına yardımcı olacaktır. Yeteri kadar emmediğinde bebeğiniz aç kalabilir. Bu daha sonradan mutlaka düzene girecektir. Bebeğinizin çene kasları geliştiğinde, emzirme sırasında doyacak ve belirli zamanlarda emmesi ona yetmeye başlayacaktır. Bu dönemde emzirmeden kaçınan anneler daha sonra sütünün gelmemesinden yakınabilir.

Bunun dışında bebeğinizin bulunduğu ortam sıcaklığına çok dikkat etmeniz gerekir. Çok sıcak ve çok soğuktan onu korumanız yeterli olacaktır. İçerideki nem dengesini de korumalısınız. Bebeğinizi üst üste giydirmekten kaçınmalısınız. Uyku düzeni de henüz oturmadığından, bebeğiniz bu dönem çok sık uyumaktadır. Bu duruma engel olmamalısınız, bırakın dilediği kadar uyusun.
" } ] }