{ "title": "Yılbaşı Çiçeği Bakımı", "image": "https://www.bakimlar.com/images/yilbasi-cicegi-bakimi.jpg", "date": "19.01.2024 00:51:24", "author": "Ayşegül ÖZKAN", "article": [ { "article": "
Yılbaşı çiçeği. Bakımı, Halk arasında bilinen yılbaşı çiçeği olarak bilinen bir kış çiçeğidir. Sonbahar aylarının sonundan ve mayıs ayına kadar bir iki defa çiçek açabilir. Ama genellikle kış ayının başlarında açmaya başlarlar. Yılbaşı çiçeğinin çiçek açması için bakımında özellikle yazın dışarı çıkararak ve yarı gölge bir yere koyun. Yılbaşı çiçeğinin eylül ve ekim aylarında çiçeğinizi serin yere alın ve suyunu azaltın. Çiçeğimizi kasım ayında asıl yerine koyun ve tekrar sulamaya başlayın. Yılbaşı çiçeğini özenle bakıldığında yılda 2 3 defa çiçek açabilir. Yılbaşı çiçeğinin kökleri çok hassastır bu nedenle besin alımında çok iyi değildirler. Çiçeğimizin toprakların da besin kullanılabilir ya da suyuna besin ekleyebiliriz. Yılbaşı çiçeğinin tomurcuklanmaya başladığında kesinlikle yerini değiştir meyiniz. Değiştirdiğiniz taktirde tomurcuklarını dökebilir. Çiçek açtıktan sonra sulamayı azaltınız.

Yılbaşı çiçeğinin kökleri ne kadar iyi bakılıp çoğalırsa tomurcuklanması da o kadar artar. Bunun için çiçeğinizi çok fazla sulamayın. Kökler suyu bulamayınca suyu aramak için kökler çoğalacaktır. Yılbaşı çiçeğinin çok sık açmasını istiyorsanız onu daima serin yerlerde tutmalısınız 12-15 C ada sıcaklığında tomurcuk sayısının daha az olur ve açan çiçekler tez zamanda dökülür. Yılbaşı çiçeğinin direkt güneş ışığı almasına dikkat etmelisiniz. Çiçeğin bulunduğu yer ışık olmalı. Yılbaşı çiçeğinin çiçek açtığında ve yazın düzenli bir şekilde sulayın. Çiçeğinizi arada suyunu azaltabilirsiniz. Çiçeğin yapraklarına da arada su püskürtebilirsiniz. İlkbahar mevsiminde çiçekleri olmadığında saksısını da değiştirebilirsiniz.

Yılbaşı çiçeğinin dikimi en iyi aylarından mayıs ve haziranda aylarında daha iyi olur böylece kış aylarına kadar büyüyerek kolay çiçek açabilirler. Yılbaşı çiçeği ekiminde tohumların taze olmasına dikkat edin tohum ekimi ise mart ve nisan aylarında ekilir. Yılbaşı çiçeği ismini aldığı gibi yılbaşında çiçek açarak harika bir görünüm sağlayan bir bitkidir, yılbaşından önceki aylarda yaprağın parladığını fark edebilirsiniz. Tomurcuk açana kadar yapraklar daha koyu renk olur. Yılbaşı geldiğinde ise tomurcuklar çiçek açarak etrafta hoş güzel kokular ve göz alıcı renkler ortaya çıkar. Yılbaşı çiçeğinin nemli bir ortamlarda olmasına özen gösterin, bunu yapmak için çiçeğinizi bir tepsi suyun içine koyarak suyun buharlaşmasına ve nemli bir ortam yaratabilirsiniz. Yılbaşı çiçeğinizin büyüklük boyutuna göre saksı ve toprak seçiniz. Çiçeğimizin bakımında önemli olanlardan biri olan gübredir yılda 3-4 kez gübreleme yapılabilir.

Yılbaşı çiçeğinin bakımı ve sulanması
Yılbaşı çiçeğinin tomurcuklarının kopup düşmeye başlamasını fark ettiğinizde bu durum genelde fazla sulamadan kaynaklanır ve ayrıca nemsiz bir havada kaldığından da olabilir bunun olmamasını önlemek için az gübre ekleyin ve fazla ışık alabileceği yere koyun. Geceleri ise karanlık ortamlarda bırakın.

" } ] }