{ "title": "Zeytin Bakımı", "image": "https://www.bakimlar.com/images/zeytin-bakimi(1).jpg", "date": "19.01.2024 22:28:09", "author": "dudu yıldız", "article": [ { "article": "Zeytin bakımı, dikilen zeytin fidanlarına gerekli bakım uygulanarak daha fazla ürün elde edebiliriz. Ağır koşullarda bile dayanıklı olan zeytin fidanları hava değişimine ve rüzgârlara karşı dirençli bir fidan çeşididir. Birçok meyve ağacına göre daha az bakım gerektiren zeytin fidanlarının gerekli bakımları ile daha ömürlü ve daha verimli olması sağlanabilir. Bunun için yapacağımız küçük uygulamalar ile zeytin ağaçlarının ömrünü uzatabiliriz. Şimdi yapacağımız zeytin ağacı bakımlarından bahsedelim.

Zeytin ağacının budama işlemi

Zeytin ağacı belirli bir yaşa geldikten sonra her yıl gerekli budama işleminin yapılması gerekir. Yapılacak budama işlemi ile ağacın verimliliği artarken; zeytinlerin daha büyük olması sağlanır. Zeytin ağaçlarının fidan dönemindeyken şekilli budanması gerekir ve doğru şekilde budama yapılarak düzgün büyümesi sağlanır. Zeytin ağacı ürün vermeye başladığı zaman ürün budama yöntemine göre budama yapılarak daha büyük ve kaliteli ürün alınması sağlanır. Ağaçlar yaşlandığı zaman gerekli yapılacak dal kökünden budama işlemi ile ağacın gençleşmesi sağlanır. Budama ile zeytin ağacının hastalıklarının giderilmesi sağlanır. Budama işlemi yapacak aletlerin dezenfekte edilmesi ve keskin olması ağacın hasar olmasını engelleyecektir. Her yıl ilkbahar gelmeden yapılacak zeytin ağacı budamaları ile zeytin ağacının daha güzel ürün vermesi amaçlanır.

Zeytin ağacı için gübreleme

Ağaca yapılacak gerekli güncelleme ile daha güzel ürünler alınması amaçlanır. İlkbaharın gelmesiyle beraber gübreleme işlemi gerçekleşir. Gübreleme yapmadan önce arazinin toprak yapısına göre gübreleme yapılması gerekir. Bunun için toprak numunesi analizi ile gerekli gübreleme yapılması sağlanır. Analiz sonucuna göre Şubat veya Mart ayının başında kompozit gübre işlemi uygulanarak; zeytin ağaçlarının daha gür büyümesi ve daha güzel ürün vermesi sağlanır.

Zeytin ağacı için sulama

Zeytin ağacı suyu seven ağaçlar arasında yer alır. Kurak bölgelerde gerekli sulama yapılması oldukça önemlidir. Zeytin ağacının gerekli miktarda sulanması yapılarak daha kaliteli ürün elde edilmesi sağlanır. Yağış alan yerlerde sulama az yapılır. Ancak kurak olan bölgelerde gerekli miktarlarda sulama yapılmalıdır. Zeytin ağacı için en güzel sulama yöntemi damlama ile sulama yöntemidir. Ayrıca fidanların köklerine büyük yalaklar açılarak bu bölgenin sulaması yapılabilir. Zeytin ağacı sulaması yapıldıktan sonra daha kaliteli meyveler verir.

Zeytin ağacı için ilaçlama

Bu ağaç için gerekli ilaçlamalar baharın ilk aylarında yapılmaya başlar. Öncelikle budama sonrasında bordo bulamacı uygulaması ile ağaçlara göztaşı sürülerek gerekli ilaçlamanın ilk adımı gerçekleştirilir. Daha sonra ağaçların gövde kısımlarına kireç karışımı sürülerek böceklerin uzak tutulması sağlanır. Zeytin sineği gibi zararlı böceklerden uzak tutulması oldukça önemlidir. Sinekler ağaca yerleştiği zaman zeytinin kalitesini düşürür. Zeytin sineği ile mücadele edilmesi için organik yöntemler ile zeytin sineğinin giderilmesi sağlanır. Zeytin sineği için gerekli ilaçlamalar yapılarak zeytin ağacının daha sağlıklı büyümesi amaçlanır.

Zeytin ağacı için toprak işleme

Zeytin fidanlarının her yıl belirli dönemlerinde diplerindeki toprakların havalandırılması gerekir. Daha sonra zeytin ağaçlarının etrafında bulunan toprağın belirli zamanlarda özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında havalandırılması yapılır. Toprağın havalandırılması sayesinde zeytin ağacının kökleri daha fazla çil salar. Böylelikle zeytin ağacının köklerinin hava alması sağlanarak; daha güzel büyümesi desteklenir.

Zeytin ağacında hasat

Zeytin ağacına yapılan uygulamalar ile sofralık zeytin hasadı yaklaşır. Zeytin meyvesi önce yeşil olarak sofralık zeytin hasadı gerçekleşir. Sofrada tüketilecek yeşil zeytin için ilk toplama gerçekleştirilerek gerekli koşullar altında saklanması sağlanır. Aralık ayında ise sofralık siyah zeytinden elde etmek için gerekli hasat yapılır. Sofralık siyah zeytin üretiminin fazlası zeytinyağı için toplanır. Zeytinyağı için yapılan hasat esnasında ağacın dalları ve sürgünlerine zarar verilmeden gerekli hastasın yapılması önemlidir. Çünkü ağacın gözlerine ve sürgünlerine zarar verilirse bir sonraki yıl yapılacak hasadın ürünü daha az olur. Hasat dikkatli ve tecrübeli kişiler tarafından zeytinlerin toplanılması ağacın daha az hasar olmasını sağlayacaktır. Toplama işleminden sonra gerekli ilaçlamalar yapılarak zeytin ağacının kış için gerekli uykuya geçmesi sağlanır.
" } ] }