Kanarya bakımı, özen isteyen bir uğraştır. Eğer sağlıklı bir kanaryaya sahipseniz çevresindekilere duyarlı olduğunu, devamlı olarak hareketli olduğunu ve yem yemeye istekli davrandığını görürsünüz. Kanaryanın karnındaki ince tüylere üflediğinizde cildinin sarımtırak renkli olduğunu, göğüs altı, kanatları ve cildinin her yerinin bu renkte olduğunu görürsünüz. Kanarya bakımına dikkat ederseniz böyle kanaryanız olabilir. Aksi halde çevresine duyarsız, hareketleri az olan kanaryanız olur. Kanaryanızın ayakları inceldiyse, yaşını gösterir. İnce yapılı, pürüzsüz, parlak, kabuksuz ayakları olursa, genç bir kanaryaya sahipsiniz demektir. Sağlıklı bir kanaryanız olmasını isterseniz, iyi ötsün derseniz genç yaşlarında eğitmeye başlamalısınız. Ayrıca kanarya bakımına özen göstermelisiniz.
Kanarya bakımında dikkat edilmesi gerekenler
Kanarya kafesi seçiminde doğal ortamı olanlar tercih edilmelidir. Ağaç dalları ve özel çim yerleştirilen kafeslerde kanarya bakmak uygun olur. Yaklaşık 100X50X80 ölçülerindeki kafesler kanarya bakımına uygundur. Kafes büyük olduğu ölçüde kanaryanın rahat etmesini sağlar. Kafesi evde yer değiştirmeyeceğiniz bir yere yerleştirmelisiniz. Çünkü kanarya yerini yadırgayan bir kuştur. Hemen hareketleri durgunlaşır. Seçeceğiniz yerde hava akımı olmamalı, direkt güneş ışığı almamalıdır. Kafesin içinde yem kabı, kanarya suluğu ve sebze, meyve vereceğiniz ayrı bir mamalık olmalıdır. Kanaryanın bulunduğu yerde sıcaklık 10 derecenin üzerinde olsun. Düşük sıcaklıkta kanaryalar rahatsız olur. Kafesi kalsiyum barları koymalısınız.
Kanarya bakımında ihmal edilmemesi gerekenler
Her gün yapılacaklar: Kafesteki yemlikler ve suluk her gün yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Suyu her gün taze olarak konmalıdır. Yemleri üflenerek kabuklardan temizlenmeli ve eksiği tamamlanmalıdır. Kafesin tabanına nemi çekecek özellikte kağıt havlu serilmeli ve düzenli değiştirilmelidir. Kafesin aralıklarından verdiğiniz sebze ve meyvelerin lekeleri temizlenmelidir. Yazın banyo seven kanaryalara banyoluk içinde ılık su konmalıdır. Bunu haftada 1-2 defa yapabilirsiniz. İsterseniz bunu spreyli bir şişe yardımıyla kanaryaya su püskürterek te yapabilirsiniz. Bunu genellikle sabahları yaparsanız, kanaryanıza kuruması için zaman verirsiniz. Akşamları banyo yaparsa kurumak için zaman bulamaz. Banyo yapacağı suyun içine çok az yemek sodası koyarsanız, tüy diplerine yerleşen bakterileri de yok edebilirsiniz. Ayrıca bu suyu içen kanaryanızın hazımsızlık sorunu da giderilir.
Haftalık yapılacaklar: Kafes temizliği ve içindeki aksesuarların temizliği yapılmalıdır. Bunların her biri temiz ılık suyla yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Kesinlikle kimyasal ilaç kullanılmamalıdır. Ayrıca ayda bir malzemeler özel dezenfektanlarla yıkanmalıdır. Belirli periyotlarla kafesin kilitleri ve telleri de kontrol edilmelidir.
Kanaryanızı rüzgarın olmadığı yaz ve ilkbahar döneminde kafesle balkona çıkarabilirsiniz. Kış aylarında ise, hava 18-20 derece olduğu zaman pencereyi açarak hava almasını sağlamalısınız. Kanaryalar özellikle çiftleşme döneminde bahar havasını almalıdır. Ayrıca kanaryaları evde baktığınız köpek, kedi gibi evcil hayvanlarla yalnız bırakmamalısınız.
Kanarya bakımında beslenme
Kanaryanızın düzenli her gün beslenmesi gerekir. Eğer bir gün süreyle bir şey yemezlerse ölebilirler. Kanaryalar için hazırlanmış özel yemler, yeşillikler, taze sebze ve meyveler, vitaminler, mamalar, vitamin ve mineraller beslenmede ön plandadır. Bu besinler mevsime göre, üreme dönemine göre, tüy dökme zamanına göre, hastalıklarına göre, renklerine göre verilmelidir. Ayrı olarak yem kabına darı, şalgam, ince yem, keten tohumu, kenevir gibi tohumlarda verilebilir. Özellikle keneviri çok severler. Ancak kanaryanın yağlanmasına neden olduğu için keneviri sadece kışın vermenizi öneririz. Kış aylarında üşümesine engel olduğundan, az miktarlarda verilebilir. Zaten yem kabına kenevir koyarsanız, ilk bitirdiği yem bu olur. Yemlerin kabuklarını yerken ayıkladığından, her gün düzenli olarak kabuklarını üfleyerek temizlemelisiniz. Kanaryaya vereceğiniz sebze ve meyveler fazla olmasın. Sulu oldukları için ishale neden olabilir. Özellikle elma, salatalık, marul ve rokayı çok severler. Çiftleştirmeyi düşündüğünüz kanaryanızı, üreme zamanında iyi beslemeye çalışın. Bu dönemde sıkça haşlanmış katı yumurtayı kabuğuyla birlikte vermelisiniz. Dörtte bir yumurta onun için yeterli olur. Yanında biraz marulda verirseniz iyi olur. Yumurtayı diğer zamanlarda da verebilirsiniz. Bunu çok severler.