Kauçuk çiçeği bakımı, işyeri, ev, ofis gibi ortamlarda yetiştirilebilecek, iri ve güzel yapraklara sahip bir süs bitkisi olan kauçuk çiçeği belli aralıklarla yapraklarını yeniler. Bakımı oldukça kolay ve gelişimi hızlı bir çiçektir. Her ortama kolaylıkla uyum sağlayan kauçuk çiçeğini bu nedenle pek çok yaşam alanında görmek mümkündür. Kauçuk çiçeğinin doğada birden çok çeşidi bulunmaktadır.
Kauçuk çiçeği ve ışık: Kauçuk çiçeği direkt gün ışığına maruz bırakılmamalıdır. Çünkü gün ışığına gelen tarafı eğim gösterebilir. Belli aralıklarla çiçeğin yön değiştirmesi ve bu sayede eşit ışık almasına olanak sağlanmalıdır. Kauçuk çiçeği yetersiz ışık aldığında tam anlamıyla beslenip gelişim gösteremez.. Işığı tam alamadığında yapraklarda dökülme, çürüme ve sararma başlar.
Kauçuk çiçeği sulama: Muhteşem bir saksı çiçeği olan kauçuk çiçeği diğer saksı çiçekleri gibi yaz aylarında haftada iki defa kışın ise bir defa sulanmalıdır. Yazları haftanın ilk günü ve perşembe günü sulama için uygundur. Kışın ise haftanın ilk gün sulanabilir. Sulama kabı ve su ölçüsü her zaman aynı olmalıdır. Çiçek sabah sulanmışsa akşam olunca saksının tabağına biriken suyu dökülmesi gerekir. Toplana su dökülmezse bitki toprağında haşere ve kötü koku oluşur. Sulama işleminde temel kural bitkiyi ne çok suya boğmak ne de susuz bırakmaktır. Saksı toprağı kontrol edilerek kuruduğu fark edilmişse sulama yapılmalıdır. Eğer bitkinin toprağı nemliyse sulama için beklenmelidir.
Kauçuk çiçeği ve rüzgar: Kauçuk çiçeği rüzgarlı yerlerde yetişmesi için uygun değildir. Rüzgardan sallanan çiçek kökü oynayabilir ve zamanla çiçek ölebilir. Başlangıçta çiçeğin yaprakları renk değiştirmeye ve yer yer çürümeye başlar. Zamanla çiçek ölebilir.
Kauçuk çiçeği ve budama: Çiçeğin yaprakları sararmış ya da çürümeye başlamışsa sorunlu yapraklar budanarak alınmalıdır. Budama işlemi sayesinde çiçek yapraklarını yenileyerek tamamen çürüme engellenir. Budama işlemi uygun bir makasla yapılabilir.
Kauçuk çiçeği ve toprak: Çiçeğin toprağı 2 yılda bir yenilenmelidir. Fakat sulama işleminden dolayı toprağı azalabileceğinden dolayı yılda bir ya da iki defa toprak eklenmelidir. Toprak değiştirme anında saksının da bir büyük boyuyla değiştirilmesi gerekir. Bu sayede çiçek daha verimli olur.
Kauçuk çiçeği ve vitamin: Eğer çiçeğin yapraklarında her hangi bir sararma, çürüme ya da yıpranma yoksa vitamin desteğine gerek yok demektir. Eğer yapraklar sararmış, yıpranmış ve çürümeye başlamışsa bitkinin gelişmesi için özel vitaminler kullanılabilir. 1 litre suyun içine 1 ölçü vitamin eklenerek karıştırılır ve 2 hafta arayla çiçek hazırlanan vitaminli suyla sulanır.
Kauçuk çiçeği ve aydınlatma: Kauçuk çiçeği yaşam mekanlarda yetiştirilecekse mekanın aydınlık olması gerekir. Yeterince aydınlık olmayan ortamlarda bitki gelişimini sürdüremez. Eğer aydınlık ortam yoksa bitki üst taraftan yapay aydınlatmayla aydınlatılmalıdır. Aydınlık ortam tam sağlanamıyorsa bitkinin daha az aralıklarla sulanması gerekir.
Kauçuk çiçeği ve ilaçlama: Bitki fazla sulandığında, saksı delikleri hava alamayacak şekilde kapalıysa, hastalıklı bir ortam varsa, kullanılan toprağın kalitesi iyi değilse, bitkinin gelişimi durmuş, yaprakları sararmış ve çürümüşse ve bitkide oluşan haşereler bitkiye zarar veriyorsa ilaçlama yapılmalıdır. Toprak örneği alarak ilgili alana götürülmeli ve bitkiye uygun ilaç alınmalıdır.
Kauçuk çiçeğinin çoğalması: Kauçuk çiçeğinde gövde ya da dal birden çoksa çiçek kolaylıkla çoğaltılabilir. Ayrılan gövde düzgün bir şekilde alınarak suyun içinde çimlenene kadar bekletilir. Çimlenen bitki uygun büyüklükte bir saksıya dikilerek yetiştirilmeye başlanabilir. Bitkinin kök kısmının hava almayacak şekilde toprağa gömülmesi gerekir.