Kılıç çiçeği bakımı, halk arasında Peygamber kılıcı, paşa kılıcı gibi isimlerle de bilinen kılıç çiçeği ülkemizde ve ülkelerde yaygın şekilde yetiştirilmektedir. Özellikle Afrika, Hindistan, Asya gibi bölgelerde çok yaygın bir çiçektir. Ev ortamı haricinde işyerlerinde, fabrikalarda, alışveriş merkezlerinde de sıkça tercih edilen kılıç çiçeğinin ortamı havalandırdığı düşünülmektedir. Oldukça dayanıklı ve özel bakıma ihtiyaç duymayan bir çiçektir. Fakat diğer saksı çiçeklerinde olduğu gibi kılıç çiçeğinde verim alınabilmesi için temel ihtiyaçları vardır.
Kılıç çiçeği bakımı nasıl olur?
Sulama: Kılıç çiçeği diğer saksı çiçekleri gibi ne çok fazla nede çok az sulanmalıdır. Çiçeğin ihtiyacı kadar sulama yapılmalıdır. Çiçek kış aylarında dinlenme dönemine geçer. Bu dönemde fazla sulamamaya özen gösterilmelidir. Kışın çok fazla sulandığında bitki kökü çürüyerek canlılığını kaybeder. Çiçeğin suya ihtiyacı olup olmadığı toprağından anlaşılabilir. Toprağı çok kurumuşsa sulama yapılmalıdır. Eğer nemliyse sulama bir iki gün ertelenebilir. Sulama işlemi çiçeğin üst kısmından yapılmalıdır. Akşam sulanmışsa sabaha kadar saksı tabağında biriken su temizlenmelidir.
Toprak: Kılıç çiçeği için kullanılacak toprak torflu toprak olmalıdır. Toprak suyu aşağıya iten ve süzmeyi sağlayan yapıda olmalıdır. Çiçek için toprak ihtiyacı marketlerden ya da seralardan rahatlıkla karşılanabilir. Kılıç çiçeği çok fazla toprak değişimi gerektirmeyen bir çiçektir. Gübreleme titizlikle yapıldığında zahmetsiz bir şekilde büyüyen çiçek için yazın haftada bir, kışın ise ayda iki defa gübre kullanılmalıdır. Gübre sulama suyuna katılarak çiçeğe verilebilir. Çiçeğin gelişiminin durduğu fark edildiğinde saksının değişmesi gerekir. Yeni saksı eski saksıdan bir boy büyük olmalıdır.
Aydınlatma: Kılıç çiçeği gün ışığından oldukça hoşlanır. Gölge alanlarda yetişse de hızlı gelişebilmesi için gün ışığına ihtiyaç duyar. Gün ışığı almadığında çiçek cansızlaşabilir. Gün ışığı alan kısım belli aralıklarla değiştirilerek her tarafının gün ışığından yararlanması sağlanmalıdır. Işıktan tam anlamıyla yararlanamazsa çiçek karararak güzelliğini yitirir.
Vitamin: Çiçeğin gelişimi güzelse vitamin kullanmaya gerek yoktur. Ancak gelişimi durmuş, yaprakları cansızlaşmış ya da sararmaya başlamışsa çiçek vitamin takviyesiyle desteklenebilir. Vitamin suya karıştırılarak 2 haftada bir defa verilebilir.
Kılıç çiçeğinin çoğaltılması: Kılıç çiçeği köklerinden çoğaltılır. Olgunlaşmış yapraklar kökünden ayrılarak uygun bir saksıya dikilir. Çiçekte kullanılan toprak havadar olmalıdır. Çiçek toprağının üst kısmı kurudukça su verilmelidir.
İlaçlama: Kılıç çiçeğinin büyümesinde yavaşlama, yapraklarında çürüme, kök kısmında haşere gibi sorunlar varsa çiçeğin ilaçlanması gerekebilir. İlaçlama işlemi için toprak numunesi alınarak ilaç firmasına götürülür. Firmada toprak incelenerek gerekli ilaç verilir. İlaç sulama suyuna eklenerek çiçeğe verilmeye başlanabilir.