Kuru Saç Bakımı, saçlardaki kuruluk genelde saç derisinde bulunan yağ tabakasının olması gerekenden daha az yağ üretmesinden kaynaklanır. Kuru saç tipinde cansız, mat ve bakımsız bir görünüm olur. Saçlar çabuk kırılan ve esnekliği olmayan bir yapıya sahiptir. Saçtaki yağ ve nem eksikliğinden kaynaklı olarak saç derisinde pul pul dökülmeler meydana gelir.
Kuru saç tiplerinde saçtaki kuruluğu azaltacak bazı yöntemler bulunur. Saçtaki kuruluğun artmaması için saçlar her gün yıkanmamalıdır. Soğuk veya aşırı sıcak su saç derisine ve saçlara zarar vereceği için saçlar yıkanırken ılık su tercih edilmelidir. Saç tipine özel şampuan kullanmak saçlara bakım yapar, nem kazandırır. Saçı şampuanlarken saç derisine parmak uçlarıyla önce saat yönünde sonra tam tersi yönde dairesel masajlar yapılmalıdır. Saçların kırılmasını önlemek ve parlak görünmesini sağlamak için şampuandan sonra özellikle saç uçlarına saç kremi kullanılmalıdır. Saç kurutma makinesi kullanmak yerine saçlar havlu ile kurulanmalıdır. Saçların kırılmasını önleyen fırçalar tercih edilerek tarak veya fırça yumuşak hareketlerle saça uygulanmalıdır. Özellikle yazın saçlar fazla güneşe maruz kalmamalıdır, güneşten korunmalıdır. Kuru saç tipinde saç uçlarında kırıklar yaşanabileceği için düzenli aralıklarla kırıkların aldırılması gerekir. Tüm bunların yanı sıra saça özel bakımlar uygulayarak kuru olan saç canlandırılabilir.
Kuru saç bakımı için kürler
Muz ve Zeytinyağı: Muzun içerisindeki A, C ve E vitaminleri sayesinde saç canlılık ve parlaklık kazanır. Kuru saçların ihtiyacı olan nemi saça tekrar kazandırabilmek için iki besin bir arada kullanılmalıdır. Orta boy bir muz bir yemek kaşığı zeytinyağı ile bir kabın içinde püre haline gelene kadar iyice ezilir. Kuru saça özellikle saç derisine masaj yaparak uygulanır. Yaklaşık 30 dakika bekledikten sonra saçlar ılık su ve şampuan ile iyice yıkanır.
Elma Sirkesi: Özellikle kuru saçlara uygulanan bakımlarda sıklıkla tercih edilir. Kuru saça faydasının yanında saç derisinde yaşanan kaşıntı ve dökülmeler gibi sorunlara birebir çözümdür. Elma sirkesi tek başına kullanıldığında bazı hassas ciltlerde kızarıklığa ve tahrişe neden olacağı için durulama suyu ile birlikte kullanılmalıdır. Şampuan ile yıkanmış saçı durulamak için bir litre suya bir çay bardağı elma sirkesi eklenir. Saç durulandıktan sonra havlu ile kurutulur.
Hindistan Cevizi Yağı: Hindistan cevizi yağı çok etkili ve güçlü bir yağ olduğu için saça uygularken idareli kullanılması gerekir. 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı daha önce şampuan ile yıkanmış nemli saçın uçlarına doğru uygulanır. Saçlar çok kuru ve çok işlem görmüş bir formdaysa saçlar bu şekilde streç filme sarılarak bir gece boyunca bekletilir. Bu şekilde bekleyen saç sabah durulanabilir.
Avakado: Avakodunun saçlar için kullanılmasındaki en büyük amaç saç dökülmesini yavaşlatmak ve saç uzamasını desteklemektir. Avokado C ve E vitamini açısından zengin bir gıdadır. Bir avakado ve 4 adet nane yağı bir kasede Yarım avakado ve 2 damla nane yağı bir kabın içinde püre haline gelene kadar iyice ezilir. Şampuan ile yıkanmış nemli saça uygulanır ve yaklaşık 15 dakika bekledikten sonra saçlar durulanır.
Bal Kabağı ve Bal: Bal kabağı içeriğinde A ve C vitaminleri, beta karoten, potasyum ve çinko açısından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Saç derisinin ve kafa derisinin beslenmesine oldukça yardımcıdır. Daha önceden haşlanmış ve püre haline getirilmiş iki yemek kaşığı bal kabağı, bir çay kaşığı bal ve bir yemek kaşığı zeytinyağı ile kabın içinde iyice karıştırılır. Hazırlanan bu karışım nemli saça uygulanarak saçta 10 dakika bekletilir. Daha sonra saçlar ılık suyla yıkanır.