Menekşe Bakımı, Ülkemizde en çok sevilen salon çiçeklerinin biri olan menekşe, hemen hemen herkesin evinde, bahçesinde ya da ofisinde mutlaka bulunmuştur. Menekşenin bu kadar çok sevilip yetiştirilmesinin nedeni bütün yıl boyunca çiçek açan ve muhteşem renklere sahip olan çiçeklerinin harika görüntüsüdür. Oldukça zahmetsiz ve bakımı çok kolay bir çiçek olan menekşe, sevdiği yerde oldukça sağlıklı yetişir.
Menekşe çiçeği için uygun saksı nasıl olmalıdır?
Menekşe çiçeğinin yaprakları saksıya kadar yayılır bu çiçeği küçük bir saksıya dikerseniz bitkiniz küçük kalır ve büyümez. Ancak yine de çiçek açar. Menekşe çiçeği için uygun olacak olan saksı çiçeği koyacağınız yerin büyüklüğüne göre ayarlanmalıdır ve saksıda mutlaka drenaj deliği bulunmalıdır.
Menekşenin toprağı nasıl olmalıdır?
Köklerini rahat olarak yayabileceği gevşek ve geçirgen olan toprakları daha çok seven menekşe çiçeği için tercih edilebilecek en uygun toprak torf toprağına perlit taşı ya da vermikulit karıştırılarak hazırlanacak olan topraktır. Aynı zamanda fosforu da oldukça çok seven menekşe toprağına fosfor açısından zengin gübre çeşitleri ya da kompost da katılabilir. Bu imkanları sağlayamayan kişiler hazır satılan menekşe toprağını da tercih edebilirler.
Menekşe için uygun ışık nasıl olmalıdır?
Menekşe direkt olarak gelmeyen aydınlık ya da yarı aydınlık ortalamaları oldukça seven bir çiçek türüdür. Bu nedenle menekşeyi direkt olarak güneş alan yerlere koymak yerine çevreden yansıyan ışığı alabileceği ortamlara koyulması önerilir.
Menekşe nasıl sulanmalıdır?
Muhteşem görüntüye sahip olan bu özel çiçeğin en dikkat isteyen özelliği sulama şeklidir. Düzgün sulandığı takdirde Menekşeler oldukça sağlıklı ve güzel büyür. Menekşe çiçeği sulanırken öncelikle toprak kontrol edilir ve toprak kurumuş ise biraz su verilir. Sulama işlemi sürekli bu şekilde devam ettirilmelidir. Menekşe çiçeğine aşırı su vermeniz bitkinin topraktan nitrojen almasını engeller ve çiçeğin hastalık kalkmasına sebep olur. Sulama işlemi oldukça hassas yapılması gereken bu çiçeğin suyunun oda sıcaklığında olması gerekir. Oda sıcaklığından farklı derecedeki ısılarda verilen sular çiçeğin yapraklarına ve gövdesine zarar verebilir. Sulama işlemi yapılırken çiçeğin üzerine suyun direkt olarak dökülmesi çiçeğe oldukça hasar verir. Bunun yerine saksının tabağından ya da üstten sulama yapılacaksa toprağın hemen üst kısmından hafif olarak sulama yapılmalıdır. Menekşe çiçeği için önerilecek en uygun sulama şekli saksının altındaki tabağa su vermek olacaktır. Bu şekilde çiçeğin toprağı, yaprağı ve çiçeği hiçbir zarar görmez. Bu şekilde yapılan sulamalarda saksının tabağına bir miktar su koyulur ve toprak suyu çektikten sonra tabaktaki su dökülür. Tuzlu ve klorlu suyun sevmeyen menekşe çiçeğine klorsuz ya da arıtma işlemi yapılmış su verilirse bu durumda toprağın tuzlanması engellenir ve çiçeğiniz daha verimli bir şekilde büyür.
Menekşenin budaması nasıl yapılmalıdır?
Zaman içerisinde menekşe çiçeğinin yapraklarının sayısının artması ve toprağın tuzlanması neticesinde sağlıklı olan yaprakları ve gövdesi yeterli miktarda besin almamaya başlar ve bu durumda bitki çiçek vermeyi durdurur. Bu nedenle sağlıksız, yaşlanmış, sararmış ve rengi değişmiş olan yapraklar menekşe çiçeğinin besinine ortak olmaması için toplanmalıdır. Aynı zamanda çiçeğin sağlıklı büyümesi için toprağa dökülen kuru yapraklar alınmalıdır. Bu sayede bitkinin hava alması sağlanır ve çiçeğin hastalanma riski ortadan kalkar.