Orkide Bakımı, orkideyi sağlıklı yetiştirmeniz ve çoğaltmanız için önemlidir. Orkide en güzel çiçeklerden biridir. Ayrıca hoş bir görünüme sahiptir. Ancak bakımı da oldukça zordur. Doğada da yetişen bu sevilen çiçeği seralarda ve salon bitkisi olarak yetiştirmek için biraz bilgi sahibi olmalısınız. Görünümü ve kokusuyla evlerinizin en güzel köşelerini süsleyecek olan orkide için önce seçiminizi yapmalısınız. Evde orkide yetiştirmek istiyorsanız, bu ortama uyum sağlayacak olan büyük orkideleri tercih etmelisiniz.
Ayrıca bol tomurcuklu olanları almanızda yarar var. Çiçekleri olgunlaşan orkideler dökülme evresine girecektir. Bunun dışında yapraklarında leke olanlara da yönelmeyin. Bunlar hastalıklı olabilir ya da güneşe maruz kalmış olabilir. Orkidenin köklerini kontrol edebilirseniz buna mutlaka bakmalısınız. Rengi koyu kahve siyaha çalanlar ölü kökler olduğu için bunları almamalısınız. Orkide seçiminizi yaptıktan sonra bakımıyla ilgili bilgilere makalemizden ulaşabilirsiniz.
Evde orkide bakımı nasıl yapılır?
Aldığınız orkideyi yerleştirmek için güzel bir yer seçmelisiniz. Bunun için aydınlık olan, ancak direkt güneş ışığı almayan bir yeri tercih etmelisiniz. Eviniz doğuya bakıyorsa bu alan orkideler için idealdir. Burada istediğiniz gibi büyüyecektir. Şayet eviniz batı ya da güney cephesine bakıyorsa orkidenizi perde ile korumaya almalısınız. Orkidenizin yapraklarında koyulaşma olursa bu aldığı ışığın yetersiz olduğunu gösterir.
Orkide için saksı ölçüleri
Orkide bakımı için yaklaşık 10-12 cm çapındaki saksılar yeterli olacaktır. Çiçeğin içindeki toprak bozulursa ve kökleri de yeterince gelişirse saksıyı değiştirebilirsiniz. Saksı seçiminde köklerin ezilmeyeceği büyüklüğü tercih etmelisiniz. Orkide bakarken 1-2 yıl aralıklarla saksının orkide için uygunluğunu mutlaka kontrol etmelisiniz.
Orkide için en uygun oda sıcaklığı
Orkide bakımı için en uygun oda sıcaklığı gündüz 23 derece, akşam 18 derecedir. Eğer çiçeğiniz yerini beğenirse sıcaklık değişimlerinden fazla etkilenmez. Ancak tomurcuklanma döneminde biraz sorun yaşayabilirsiniz. Eğer ortam sıcaklığı serin olursa tomurcuklanma durabilir.
Orkide bakımında sulama
Orkide bakmak isteyenler bu çiçeğin sulama ihtiyaçlarını da bilmelidir. Bu çiçeğin kökleri sürekli nemli kalmak istemez. Bazı zamanlarda hafif derecede kuruması gerekir. Bu yüzden orkide için sulama zamanı önemlidir. Sulama zamanı için saksı ağırlığına bakabilirsiniz. Önce su verdiğiniz saksı ağırlığını belirleyin. Bunu bir yere kaydederek, birkaç gün aralıkla saksının ağırlığına yeniden bakın. Saksının toprağına baş parmağınızı soktuğunuzda ilk boğumuna kadar girerse orkidenin sulama zamanı gelmiş demektir. Bu zamanki saksı ağırlığını da kaydedin. Bundan sonraki sulamalarda saksı ağırlığını baz alabilirsiniz.
Orkide için sulama zamanını belirlemede parmak yöntemi iyidir. Ancak her zaman bunu yapmak zor gelebilir. Bunu cilalı olmayan tahtadan bir kurşun kalemle de yapabilirsiniz. Saksının merkezine kalemi batırın ve çıkardığınız zaman kalemin ucu kuru olursa orkideye su verebilirsiniz.
Orkide bakımında sulama için dökme ve daldırma yöntemleri kullanılabilir. Daldırma yöntemini kullandığınızda kovaya kök boğazını geçmeyecek kadar su koyun. Orkideyi saksısıyla birlikte kovanın içine yerleştirin. Saksıda materyalin hepsi ıslanıncaya kadar kovada bekletin. Saksıyı sudan alarak suyu süzüldüğünde yerine koyun. Saksıda kalan su saksı altlığında birikecektir. Bu yöntem orkide sulamada oldukça başarılıdır. Ancak aynı kovadan başka bitkileri de sularsanız, hastalıklı bir bitki varsa hepsine sıçrar. Dökme yönteminde ise sulama kabı yardımıyla saksı harcı ıslanıncaya kadar sulama yapabilirsiniz. Bu şekilde daha fazla su kullanmanız gerekir.
Orkide sulaması sırasında genellikle sabah ya da öğle saatlerini tercih etmelisiniz. Eğer akşamları sularsanız mantar ve bakteri oluşabilir. Sulamayı kök boğazına kadar yapmalısınız. Yaprak araları sudan etkilenmemelidir. Islana yaprakları kağıt havluyla kurulamalısınız. Saksı altında kalan suyu dökmelisiniz. Ayrıca sulama suyunun ortam sıcaklığında olmasına da dikkat etmelisiniz.
Orkide ne zaman çiçek açar?
Orkide türlerinin çiçeklenme zamanı farklı olabilir. Phalaenopsis orkideleri 2-6 ayda çiçek açar. Olgunlaştıkları zaman yılda 2-3 defa çiçek açarlar. Bu da genellikle bahar ve güz aylarına gelir.
Çiçekleri dökülen orkide bakımı nasıl yapılır?
Orkide çiçeklerini döktükten sonra ortam sıcaklığı biraz azaltılmalıdır. Sıcaklığı 16 derece civarına alabilirsiniz. Bu şekilde 2-3 hafta serin ortamda kalsın. Geceleri püskürterek su vermeniz iyi olur. Bu orkidenizin canlanmasına yardımcı olacaktır. Çiçekleri döküldükten sonra orkidenin budaması da yapılmalıdır. Ancak bunda aceleci olmayın. Sapları iyice sarardıktan ve kahverengine dönünce budama yapabilirsiniz.
Orkide budamada ölü alanların çıkarılması ve şekil verilmesi gerekir Bu orkidenin tekrar çiçeklenmesini sağlayacaktır. Bunu Eylül ve Kasım ayları arasında yapabilirsiniz. Orkide oldukça hassas bir çiçek olduğundan hem budama makasını, hem de ellerinizi önceden dezenfekte etmelisiniz. Budama sırasında kuruyan, sararan sapları gövdesine yakın yerden kesin. Ancak gövdeye zarar vermeyin. Ölü kökleri de temizleyin ya da kömür tozu atarak bakterilere engel olun.
Orkide bakımı yapanlar iyi bilir. İyi bakılan çiçekler aynı saptan yılda 2-3 defa çiçek verir. Tekrar çiçek açması için çiçeklenme zamanı bitince, çiçek sapı henüz yeşil renkte olduğunda sapın ortası ya da aşağıdan yukarıya çiçek gözlerini sayarak 3. gözde 2-3 cm yukarıda sapı kesin. Çiçek sapı kuruduğunda ise gövdeye yakın yerinden keserek çıkarın.