Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Tavşan Bakımı

Tavşan Bakımı

Tavşan Bakımı, evcil memeli kemirgenler ailesinden olan tavşan, çok sevimli olan ve evde bakımı tercih edilen bir canlı türüdür. Hızlı koşma yeteneği olan ve dik kulakları olan bu hayvanın evde bakımı diğer evcil türlere göre daha zordur. Çünkü kemirgen bu hayvanlar, evde serbestçe gezmesi halinde halı, kanepe gibi eşyalara zarar verir. Bu yüzden de tavşan bakımı yapılacak alanın daha önce izole edilmesi gerekmektedir. Eğer sizde evde tavşan bakmak isterseniz ve bu konu hakkında henüz bir bilginiz yoksa bu makale sizler için çok faydalı olacaktır. İlk olarak bu hayvanlar hakkında kısaca genel bilgiler verelim.

Tavşan Bakımı Hangi Alanlarda Yapılır?


Tavşanların evde bakımı, insanlara maddi açıdan zararlar vermesi ve hayvanın kendi doğasına aykırı olması sebebiyle büyük kafeslerde veya bahçe bir alanda yaşam alanları yapılması daha çok uygundur. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, tavşanın soysal bir canlı olması sebebiyle kapalı alanda çok fazla durmamasıdır. Çünkü gün içerisinde tavşanlar en az 3-4 saat koşturmak isterler.

Tavşanlar eğer bir kulübeye sahip olurlarsa kendilerini daha güvende hissederler. Ayrıca kulübenin büyüklüğü de dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Ayrıca kulübe içini hem beslenme hem de tuvalet ihtiyaçlarını göre düzenlemek gerekmektedir. Bu nedenle tavşan bakımı için en rahat kulübeler, ızgara telli olan kulübelerdir.

Özellikle tavşanların bulunduğu kafesin içinde bolca saman bulunması tavşan için oldukça idealdir. Hem bu samanları kemirerek kesici dişlerinin normal uzunlukta kalmasını sağlar hem de bu samanlar vesilesiyle soğuktan korunması sağlanabilir. Bunun yanında kafese konabilecek ot ve saman benzeri maddeler ile tavşanların sindirim sistemine de faydalı olur.

Tavşanlar Nasıl Beslenmelidir?


Tavşan bakımında en önemli nokta beslenmedir. Çünkü eğer bu canlılar iyi beslenemezse sindirim sisteminde meydana gelen hastalıklara daha yatkın olurlar. Tavşan bakımı için kullanılabilecek besinler şunlardır:
  • Yabani Otlar ve Bitkiler: Özellikle kırlarda bulunan yabani otlar, tavşanların en temel gıda maddesidir. Tavşanlar, kendileri için uygun olan otları sınırsız bir şekilde tüketebilirler. Kırsal alanlara yakın yerlerde tavşan beslemek hem maddi olarak hem de tavşan sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Bu otların yokluğunda kurutulmuş otlar da yedek besin olarak kullanılabilirler. Burada dikkat edilmesi gereken husus, besin olarak toplanacak ot ve bitkilerin yerleşim yerlerinden ve otoyollardan uzak bölgelerde toplanması gerekir.
  • Sebzeler: Eğer kır bölgelerine yakın değilseniz tavşanları besleyebilmek için insanların da beslendiği sebzelerin bazılarını kullanabilirsiniz. Tavşana verilebilecek sebzelerin iyi yıkanması gereklidir. Havuç, salatalık, marul, kereviz, brokoli, pazı, karnabahar tavşanlara verilebilecek bazı sebzelerdendir.
  • Meyveler: Tavşanlar bazı meyveler ile de beslenebilirler. Meyvelerin olgunlaşmış olanlarını tavşana iyice yıkayarak verebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise tavşanlara çok az miktarda meyve verilebilir. Bu konuda daha dikkatli olmanız gerekir.
  • Tohum ve Tahıl Türleri: Tavşan beslemekte çok fazla tahıl kullanılmasa da yine kışa yaklaşırken tavşanlara kemirmeleri için verilebilir. Doğada daha başak halinde olan tohum ve tahıllar, tavşanlar için daha idealdir.
  • Hazır ve Kuru Tavşan Mamaları: Mineral açısından zengin olan bu mamalar da tavşanların beslenmesinde kullanılabilirler. Bu mamaları tavşanlara günde iki avuç olacak şekilde verebilirsiniz. Fazla mama verilirse eğer tavşanlar, çok fazla kilo alabilirler.
  • Su: Bütün canlıların temel ihtiyaçlarından biri olan su, tavşanlar içinde çok gerekli bir besindir. Her gün mutlaka temiz bir kâsede su verilmesi gerekir. Bu kapların çok az yükseklikte sabitlenmeleri tavşanlar için daha idealdir.

Tavşan Bakımı Nasıl Yapılır?


Öncelikle tavşanların tırnak bakımından bahsedelim. İyi bir tavşan bakımı için tırnaklarının fazla uzun olmaması gerekir. Fazla uzayan tırnaklar bu canlılarda ağrıların oluşmasına sebep olabilir.

Kendi başınıza tırnak bakımı yapmanız tavşan için kötü sonuçlanabilir. Bu nedenle tavşanların tırnaklarının kesimi için gerekli olan zamanı ve tırnak bakımını bir veteriner yardımıyla uygulayabilirsiniz.

Ayrıca belirli aralıklarla tavşanların tüylerinin de bakımının yapılması gerekir. Tüylerin taranması tavşanların hem sağılığı hem de bakımı için oldukça önem arz eder.

Son olarak da tavşanların nasıl tutulması gerektiğinden biraz bahsedelim. Tavşanı tutarken iki kulağından tutmak çok zararlıdır. Tavşanları iki şekilde tutabilirsiniz. İlk tutuş şekli tavşanın belinden kavramaktır. Diğer tutuş şekli ise bacaklar ve baş bölgesinden hayvanı çok sıkmadan tutabilirsiniz. Tavşanın atlama ihtimali olduğu için canlıda herhangi bir kırık oluşmaması için tutuş şekline dikkat edilmelidir.

Tavşan Bakımında Diğer Dikkat Edilecek Püf Noktalar Nelerdir?
  • Tavşan bakımı yapılacak alanda elektrik kablolarının olmaması gerekmektedir.
  • Genellikle doğada yalnız yaşamayan tavşanların ikinci bir dostlarının olması sosyal açıdan onların gelişimine destek olur. Ancak bu dostun başka bir canlı olmaması kendi türünden bir canlı olması idealdir.
  • Yaklaşık 10 yıl ömürleri olan tavşanlar ilgiye ve bakıma ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle tavşan bakacak kişilerin hem maddi durumlarının elverişli olması hem de boş zaman ve tavşan hakkında bilgili olmaları gerekir.
  • Kış aylarında soğuktan korunmaları gerekir.
  • Tavşan beslemek isteyen insanların tavşan alırken en müsait zamanı beklemeleri daha yararlıdır. En müsait zaman ise yavru tavşanların 6 ve 8 haftalık olduğu dönemdir.
Son Güncelleme : 19.01.2024 01:03:52
Tavşan Bakımı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Tavşan Bakımı Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Tavşan Bakımı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Bebeklerde Sünnet Sonrası Bakım
Bebeklerde Sünnet Sonrası Bakım
Bebeklerde sünnet sonrası bakım, sünnet sonrasında yapılacak bakım bebekler için oldukça önemlidir. Özellikle altı bağlanan bebeklerin sünnet olması avantaj sayılır. Bez içerisinde olan pipi sallanıp hareket etmeyeceğinden dolayı çarpma gibi durumlar...
Lilyum Çiçek Bakımı
Lilyum Çiçek Bakımı
Lilyum Çiçek Bakımı, Lilyum çiçekler kokuları ve asaletli görünüşleri ile bilinen ve her mevsim yetişebilen çiçeklerdir. Etkileyici görünümü sayesinde lilyum çiçeği, muhteşem bir hediye çiçeği olacaktır. En çok anneye, babaya, sevgiliye ve arkadaşa g...
Saksıda Gül Bakımı
Saksıda Gül Bakımı
Saksıda Gül Bakımı, saksı içerisinde bulunan gülleri aldınız zaman her mevsim kolaylıkla dikilebilir. Ancak gül fidanlarını alırken mutlaka incelemek gerekmektedir. Çünkü aşılanmış olan gül fidanlarının üzerinde üç ya da dört dal olmasına dikkat edil...
Sakız Sardunya Bakımı
Sakız Sardunya Bakımı
Sakız sardunya bakımı, itina ve özen isteyen bir bakım gerektirir. Yaz aylarında çiçek açan bu bitki büyürken sürekli sulanmaya ihtiyaç duymaz. Kapalı alanda veya açık alanda yetişebilen canlı renklere sahip olan Sakız Sardunya bitkisi, evde, ofiste,...
Mini Orkide Bakımı
Mini Orkide Bakımı
Mini orkide bakımı. Orkide çeşitlerinin bakımı oldukça özen isteyen çok asil bir süs bitkidir. Orkide zenginliği ve zarafeti temsil eden bir çiçektir. Jest yapılmak istenildiğinde bir bayana saksıda gönderilecek en güzel çiçeklerin başında gelmektedi...
Arap Yasemini Bakımı
Arap Yasemini Bakımı
Arap Yasemini Bakımı, Arap yasemini insanları çok güzel kokusu ile hayran bırakan yoğun ve keskin kokusu olan bir çiçek türüdür. Arap yasemin çiçekleri sabah olunca kapanan ve akşam açılan özelliği vardır. Arap yasemin çiçeği yasemin türü ve zeytingi...
Yeni Çıkan Civciv Bakımı
Yeni Çıkan Civciv Bakımı
Yeni çıkan civciv bakımı, Yeni çıkan civcive bakım yapmak yeni doğan çocuğa bakım yapmak gibi ilgi ister, emek ister, özen ister. Büyüyen her canlı kendini kurtarmıştır. Ama küçükler için aynı şeyi söylemek mümkün değil. İnsanın küçüklüğündeki bakıma...
Minyatür Gül Bakımı
Minyatür Gül Bakımı
Minyatür gül bakımı, çok zor değildir. Minyatür güller romantikliğin simgesidir ve en güzel güllerden birisidir. Bu güllerin yetiştirilmesi ve bakımı kolay oluyor. Minyatür güller bahçelere ve balkonlara eşsiz güzellik katıyor. Minyatür gül saksıda y...
Kamkat Bakımı
Kamkat Bakımı
Kamkat bakımı, çok da zor olan bir bitki değildir. Çok da hassasiyet gerektirmez. Normal çiçek dediğimiz gruba bakarak, bir meyve ağacı bitkisidir. Ev, iş yeri ve yaşadığımız alanlarda büyük farklılıklar yaratır. Üzerinde taşıdığı meyveleri ile çok f...
Bodur Gül Bakımı
Bodur Gül Bakımı
Bodur Gül Bakımı, Özellikle bahçelerimizi süslerken muazzam görüntüler elde ettiğimiz bodur gül yetiştiriciliği, zahmetli ve bir o kadar meşakkatli bir iştir. Çünkü zamanında budaması yapılmayan bodur gül kısa zaman içerisinde büyüyerek minyatür tarz...
Fanusta Japon Balığı Bakımı
Fanusta Japon Balığı Bakımı
Fanusta Japon balığı bakımı, Japon balıkları, insanların akvaryum hobisine başladıkları zaman besledikleri balıkların başında gelir. Akvaryum hobisini fanusta Japon balığı başlatmaktadır. Genelde çocuklara fanusun içinde hediye edilmektedir. Özellikl...
Karanfil Bakımı
Karanfil Bakımı
karanfil bakımı, Karanfil birinden güzel renkli ve mis kokulu bir süs bitkisidir. Balkonlarımızda evlerimizin içerisinde veya bahçelerimizde yetiştirdiğimiz karanfillerin bakımı oldukça önemlidir. Karanfillerin bakımında dikkat edilmesi gereken husus...

 

Bebeklerde Sünnet Sonrası Bakım
Lilyum Çiçek Bakımı
Saksıda Gül Bakımı
Sakız Sardunya Bakımı
Mini Orkide Bakımı
Arap Yasemini Bakımı
Yeni Çıkan Civciv Bakımı
Minyatür Gül Bakımı
Kamkat Bakımı
Bodur Gül Bakımı
Fanusta Japon Balığı Bakımı
Karanfil Bakımı
Japon Gülü Bakımı
Atlas Çiçeği Bakımı
Koah Hemşirelik Bakım Planı
Çam Bakımı
Kanarya Yavru Bakımı
Limon Ağacı Bakımı
Diyabet Hemşirelik Bakım Planı
Kiraz Bakımı
Buz Çiçeği Bakımı
Mandalina Ağacı Bakımı
Bodrum Papatyası Bakımı
Enfeksiyon Riski Hemşirelik Bakım Planı
Sünnet Sonrası Bakım
Gloster Kanarya Bakımı
Cam Güzeli Çiçeği Bakımı
Cennet Papağanı Bakımı
Minik Kaktüs Bakımı
Keklik Bakımı
Popüler İçerik
Japon Gülü Bakımı
Japon Gülü Bakımı
Japon Gülü Bakımı, Japon gülünün isminden de anlaşıldığı gibi Ana vatanı uzak doğu bölgesidir. Genellikle Japon gülleri ılıman iklimi olan bölgelerde ...
Atlas Çiçeği Bakımı
Atlas Çiçeği Bakımı
Atlas Çiçeği Bakımı, Kaktüsgiller familyasından gelen anavatanı Orta ve Güney Amerika olan atlas çiçeği, tropikal yağmur ormanlarında yetişir ve bu ne...
Koah Hemşirelik Bakım Planı
Koah Hemşirelik Bakım Planı
Koah Hemşirelik Bakım Planı; Koah (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) Sürekli olarak tıkanan akciğer hastalığıdır. Ana belirtileri; öksürük, balgam ...
Çam Bakımı
Çam Bakımı
Çam Bakımı, Çam ağacı uzun yıllarda yetişen doğada çok dayanıklı olan görüntüsüyle gözleri kamaştıran ihtişamlı ulu bir ağaç çeşididir. Uzun yıllar va...
Kanarya Yavru Bakımı
Kanarya Yavru Bakımı
Kanarya yavru bakımı ile ilgili olarak burada bir kısım bilgiler verilecektir. Verilen bilgilerin nasıl uygulanacağını bilmeniz beslemekte olduğunuz k...
Limon Ağacı Bakımı
Limon Ağacı Bakımı
Limon Ağacı Bakımı, limon doğada yetiştiği gibi aynı şekilde evde saksıda da yetişebilmektedir. Ancak hem doğada hem de evde limon ağacı yetiştirirken...
Diyabet Hemşirelik Bakım Planı
Diyabet Hemşirelik Bakım Planı
Diyabet Hemşirelik Bakım Planı, Diyabetik hastalarda karşılaşabileceğimiz en önemli problemlerin arasında, hastanın hipoglisemi komasına girme ihtimal...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Bebeklerde Sünnet Sonrası Bakım
Lilyum Çiçek Bakımı
Saksıda Gül Bakımı
Sakız Sardunya Bakımı
Mini Orkide Bakımı
Hasta Bakım Planı Hazırlayacam
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Hasta Bakım Planı Hazırlayacam
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024